17.06.2017

Mizeria inaczej, czyli ogórki z rzodkiewką w sosie z tahini

Lubicie mizerię? My bardzo, ale staramy się unikać wszelkich sojowych wytworów, więc sojowe jogurty w tym przypadku odpadają. Na szczęście jakiś czas temu uzależniliśmy się od pasty sezamowej, czyli tahini i dodajemy ją praktycznie wszędzie. Znakomicie nadaje się ona do zagęszczenia sosu pieczarkowego, grzybowego lub paprykowego oraz jak się okazało do mizerii, zamiast śmietany, czy jogurtu. Szczerze polecamy!

Składniki na sos:
  • pół szklanki tahini;
  • sok z połówki cytryny;
  • ok. pół szklanki zimnej wody (może być trochę mniej lub więcej, w zależności jak gęsta jest pasta sezamowa);
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku;
  • sól, pieprz do smaku.

  • 1 duży ogórek; 
  • kilka sztuk rzodkiewek;
  • garść posiekanej natki pietruszki;
  • garść posiekanego koperku.
 Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie w misce do momentu powstania gęstej, jednolitej masy (o konsystencji jogurtu lub śmietany). 
  • Do sosu dodajemy pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i ogórka oraz posiekane zioła. Mieszamy dokładnie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a przed samym podaniem dosalamy w razie potrzeby (wcześniej posolone ogórki puszczą za dużo wody). 


Mizerię zjedliśmy w towarzystwie placuszków z cukinii. 
Uwierzcie, że to naprawdę udane połączenie :)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Z tahini ? <3 TO musi być GENIALNE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała zrobić, bo z mizerią mam nie po drodze :D Całkiem ją lubię, ale jogurt wolę zjeść sam niż z ogórkami, a staram się ograniczać wszelkie mleczne wytwory. A ta Wasza mieszanka wygląda przecudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...