Składniki na sos:
- pół szklanki tahini;
- sok z połówki cytryny;
- ok. pół szklanki zimnej wody (może być trochę mniej lub więcej, w zależności jak gęsta jest pasta sezamowa);
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku;
- sól, pieprz do smaku.
- 1 duży ogórek;
- kilka sztuk rzodkiewek;
- garść posiekanej natki pietruszki;
- garść posiekanego koperku.
- Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie w misce do momentu powstania gęstej, jednolitej masy (o konsystencji jogurtu lub śmietany).
- Do sosu dodajemy pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i ogórka oraz posiekane zioła. Mieszamy dokładnie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a przed samym podaniem dosalamy w razie potrzeby (wcześniej posolone ogórki puszczą za dużo wody).
Mizerię zjedliśmy w towarzystwie placuszków z cukinii.
Uwierzcie, że to naprawdę udane połączenie :)
SMACZNEGO!
Z tahini ? <3 TO musi być GENIALNE!
OdpowiedzUsuńBędę musiała zrobić, bo z mizerią mam nie po drodze :D Całkiem ją lubię, ale jogurt wolę zjeść sam niż z ogórkami, a staram się ograniczać wszelkie mleczne wytwory. A ta Wasza mieszanka wygląda przecudownie :)
OdpowiedzUsuń