18.02.2017

Pak choi z cebulą, czosnkiem i pestkami dyni

Szwajcarski Lidl skusił nas dziś promocją, więc na szybko wrzucamy ekspresowy przepis na kapustę pak choi. Jemy ją bardzo rzadko, ale jest to warzywko godne uwagi i bardzo smaczne. Polecamy gorąco!

Składniki (2 porcje):
  • 3 sztuki kapusty pak choi;
  • 1 cebula;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • 4-5 łyżek pestek dyni;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
  • płatki drożdżowe (ilość dowolna, wiadomo, płatków nigdy za wiele);
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: 
  • Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, pestki dyni, sól, pieprz oraz cukier.
  • Z kapusty odcinamy dolne końcówki, a pojedyncze liście kroimy na pół. Dodajemy do cebuli i czosnku.
  • Smażymy wszystko kilka minut. Po kilku minutach dodajemy płatki drożdżowe, mieszamy i zdejmujemy z ognia :) Smacznego! 

 Jakie są Wasze sposoby na przygotowanie pak choi? Chętnie wypróbujemy różne przepisy z użyciem tej kapusty :) 

5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne zestawienie :)
    Chyba jeszcze nie jadłam tej kapustki, ale rozejrzę się w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy spróbować :)
      Podobno fajnie sprawdza się również w zupach.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam tego cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jej nie jadłam, chociaż dość często widuję w sklepach. Chyba pora spróbować :) .

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...