Składniki (około 4 porcje):
- 5 małych bakłażanów;
- 1 czerwona papryka;
- puszka pomidorów krojonych;
- 2 cebule;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 3 łyżki oleju kokosowego;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki;
- 1 łyżka przyprawy Ras el hanout;
- 1 łyżka suszonego majeranku;
- 3 łyżki tahini;
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany myjemy, kroimy w małą kostkę, a następnie solimy. Odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę oraz bakłażany. Dodajemy zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Smażymy wszystko 10-15 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy, a następnie dusimy przez 15-20 minut.
- Na koniec dodajemy tahini i zdejmujemy z ognia.
- Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry. My daliśmy jeszcze orzechy nerkowca (można je wrzucić wcześniej do sosu) :)
Smacznego!
Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńBakłażany bardzo lubię i chyba od razu je polubiłam - pamiętam jak jadłam pierwszy raz pieczone u kuzynki :)
To brawa dla kuzynki, ze dobrze je przyrządziła ;)
UsuńSzczerze mówiąc to bakłażana może jadłam raz w życiu? Nawet nie pamiętam jak smakuje! Muszę sobie odświeżyć :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Naprawdę warto zaprzyjaźnić się z tam warzywkiem :)
Usuńwystarczy dodać tahini do dania i od razu niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! tahini potrafi wiele dobrego zdziałać w potrawie :)
Usuń