19.03.2017

Bakłażan duszony z pomidorami, papryką oraz tahini

Dzisiaj dla odmiany nie będzie tradycyjnego fotomiksu, a przepis na pyszne, duszone bakłażany. Nasze początki znajomości z tym fioletowym warzywkiem nie były nazbyt udane i jakoś nie mogliśmy się do nich przekonać, jednak teraz lubimy je bardzo i chętnie przyrządzamy. Sekretem udanego dania według nas jest wcześniejsze posolenie pokrojonych bakłażanów (niech się trochę spocą), a następnie osuszenie ich ręcznikiem papierowym. Dopiero po tych czynnościach można je smażyć, dusić, czy piec :) Tym razem do naszego sosu bakłażanowego dodaliśmy tahini i był to strzał w dziesiątkę! Tahini i bakłażany pasują do siebie idealnie.

Składniki (około 4 porcje):
  • 5 małych bakłażanów;
  • 1 czerwona papryka;
  • puszka pomidorów krojonych;
  • 2 cebule;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki oleju kokosowego;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki;
  • 1 łyżka przyprawy Ras el hanout;
  • 1 łyżka suszonego majeranku;
  • 3 łyżki tahini;
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 
  • Bakłażany myjemy, kroimy w małą kostkę, a następnie solimy. Odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę oraz bakłażany. Dodajemy zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Smażymy wszystko 10-15 minut.
  • Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy, a następnie dusimy przez 15-20 minut.
  • Na koniec dodajemy tahini i zdejmujemy z ognia.
  • Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry. My daliśmy jeszcze orzechy nerkowca (można je wrzucić wcześniej do sosu) :) 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pyszne danie :)
    Bakłażany bardzo lubię i chyba od razu je polubiłam - pamiętam jak jadłam pierwszy raz pieczone u kuzynki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To brawa dla kuzynki, ze dobrze je przyrządziła ;)

      Usuń
  2. Szczerze mówiąc to bakłażana może jadłam raz w życiu? Nawet nie pamiętam jak smakuje! Muszę sobie odświeżyć :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto zaprzyjaźnić się z tam warzywkiem :)

      Usuń
  3. wystarczy dodać tahini do dania i od razu niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! tahini potrafi wiele dobrego zdziałać w potrawie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...