Składniki (10 sztuk):
- 250g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem);
- ok. 200 pieczarek;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 2-3 łyżki siemienia lnianego;
- 3 łyżki suszonej natki pietruszki;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (my mamy jakąś niemiecką, ale w Polsce nie brakuje takich przypraw ;))
- sól oraz pieprz do smaku;
- 2 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego (może być inny olej).
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gdy zmięknie zdejmujemy z ognia.
- Do gorącej kaszy dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz starte drobno pieczarki. Dokładnie wszystko mieszamy.
- Dodajemy przyprawy, siemię lniane, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Gdy masa jest już zimna, lepimy kotlety (dłonie lepiej natłuścić olejem), układamy na papierze do pieczenia, a następnie pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem przez około 20 minut. SMACZNEGO :)
Kotlety zjedliśmy z sosem paprykowym oraz kapustą kiszoną :)
Przepis na podobny sosik tutaj.
Jakie są Wasze ulubione wersje roślinnych kotletów? Jeżeli jesteście kotleto-maniakami polecamy również inne nasze przepisy:
Wege kotlety z kaszy jaglanej są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńA już zwłaszcza w towarzystwie takich dodatków, jak u Was ;)
Dużo zdrowia dla kamperka - mam nadzieję, że uda się go naprawić ;))
Dziękujemy w imieniu kamperka ;) My również mamy nadzieję, że będzie OK i jeszcze długo z nami pojeździ :)
UsuńJaki jest skład takiej przyprawy do miesa mielonego??
OdpowiedzUsuńTa, której użyliśmy składa się z: soli, gorczycy, papryki, pieprzu oraz czosnku :)
Usuń