4.07.2017

Lody z mrożonych bananów - stracciatella

Bardzo rzadko goszczą na naszym blogu przepisy na słodkości, desery, ciasta itd., a to dlatego, iż praktycznie nie jemy i nie robimy tego typu rzeczy. Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego najczęściej sięgamy po daktyle lub gorzką czekoladę. Ciasta pieczemy dosłownie od święta i ogólnie jeżeli mamy wybór, by zjeść coś wytrawnego lub słodkiego, to zawsze wybierzemy wersję wytrawną :) Jednak w okresie letnim mamy jedną słabość - lody z mrożonych bananów! O tak, od nich jesteśmy uzależnieni i najchętniej jemy je na śniadanie. Postanowiliśmy zatem wrzucić kilka naszych przepisów na ten prosty, szybki i przepyszny deser. Nie jest to sprawa skomplikowana, warto jednak posiadać dosyć mocny blender kielichowy (my polecamy Omniblend).
Przejdźmy zatem to przepisu - dziś wersja stracciatella.

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 3 średnie zamrożone banany (najlepiej mrozić takie mocno dojrzałe, z kropeczkami na skórce);
  • 50-60 ml mleka migdałowego;
  • ok. 30g gorzkiej czekolady 85% + ewentualnie kostka do dekoracji.
Sposób przygotowania: 
  • Mrożone banany umieszczamy w kielichu blendera (jeżeli martwicie się, że wasz blender nie przeżyje, poczekajcie chwilę, aż banany lekko się rozmrożą), wlewamy mleko migdałowe, a następnie miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy.
  • Do bananów dorzucamy kawałki czekolady i miksujemy jeszcze kilka sekund. Gotowe!
* Do lodów można jeszcze dodać aromatu waniliowego.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pogoda w Polsce nie zachęca do jedzenia lodów (u mnie ciągle rządzi kakao ;)), ale te wyglądaja genialnie - na pewno bym takimi nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta konsystencja <3 Cudo :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Należę do osób, które lody mogą jeść okrągły rok. Jeszcze nigdy sama nie robiłam ich z bananów, ale jestem coraz bliżej podjęcia tego wyzwania! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...