Składniki (3-4 porcje):
- 2 czerwone papryki;
- 2 średnie cukinie;
- 1 cebula;
- 6 małych ząbków czosnku;
- puszka czerwonej fasoli;
- 500ml passaty pomidorowej;
- garść świeżej bazylii;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine;
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki;
- sól oraz pieprz do smaku;
- makaron spaghetti (lub oczywiscie inny);
- płatki drożdżowe do posypania.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w małą kostkę.
- Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz cukinię. Smażymy wszystko na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek i zmniejszamy ogień.
- Dodajemy paprykę mieloną, sól oraz pieprz. Smażymy wszystko przez kolejne 10 minut (w międzyczasie gotujemy makaron).
- Do warzyw wlewamy passatę pomidorową oraz wrzucamy fasolę. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut, a na koniec wrzucamy posiekaną bazylię.
- Odcedzamy makaron. Można go wymieszać razem z sosem na patelni lub dopiero na talerzu. No i nie zapomnijcie o sporej ilości płatków drożdżowych na wierzch ;)
Buon appetito!
Wygląda idealnie i na pewno tak smakuje - makaron z warzywami musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń