27.07.2017

Spaghetti z cukinią, papryką oraz fasolą

Lubicie kuchnię włoską? My bardzooo! Szczególnie za jej prostotę. Niepotrzebne są tutaj trudne do kupienia przyprawy o dziwnych nazwach, ani drogie składniki. Wystarczy dobrej jakości makaron, passata pomidorowa oraz oliwa z oliwek by powstało pyszne danie :) Pamiętajcie również o minimalizmie w ilości warzyw. Wystarczą dwa, trzy rodzaje. My tym razem na patelnię wrzuciliśmy cebulę, paprykę oraz cukinię, a żeby było treściwiej dorzuciliśmy czerwoną fasolę. Wyszło super!

Składniki (3-4 porcje):
  • 2 czerwone papryki;
  • 2 średnie cukinie;
  • 1 cebula;
  • 6 małych ząbków czosnku;
  • puszka czerwonej fasoli;
  • 500ml passaty pomidorowej;
  • garść świeżej bazylii;
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine;
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki;
  • sól oraz pieprz do smaku;
  • makaron spaghetti (lub oczywiscie inny);
  • płatki drożdżowe do posypania.

Sposób przygotowania:
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w małą kostkę. 
  • Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz cukinię. Smażymy wszystko na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek i zmniejszamy ogień. 
  • Dodajemy paprykę mieloną, sól oraz pieprz. Smażymy wszystko przez kolejne 10 minut (w międzyczasie gotujemy makaron).
  • Do warzyw wlewamy passatę pomidorową oraz wrzucamy fasolę. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut, a na koniec wrzucamy posiekaną bazylię. 
  • Odcedzamy makaron. Można go wymieszać razem z sosem na patelni lub dopiero na talerzu.  No i nie zapomnijcie o sporej ilości płatków drożdżowych na wierzch ;)

 Buon appetito!

1 komentarz:

  1. Wygląda idealnie i na pewno tak smakuje - makaron z warzywami musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...