Składniki:
- 2 średnie fenkuły;
- 2 średnie cebule;
- 1 duża czerwona papryka;
- 500-600g ziemniaków;
- oliwa z oliwek;
- sól oraz pieprz.
- Fenkuły, cebule oraz paprykę kroimy w dowolny sposób (duża kostka, paski, piórka...jak kto woli);
- Ziemniaki (nieobrane) kroimy na ćwiartki (choć to też nieistotne w jakim kształcie będą);
- Wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy, a następnie zapiekamy w temperaturze ok 200-220 stopni przez 40-50 minut.
_________________________________________
Poniżej nasze prywatne, balkonowe fenkułki :)
SMACZNEGO
Chyba nigdy fenkułów nie jadłam, przynajmniej nie przypominam sobie ich smaku, ale danie wygląda bardzo zachęcająco ;) A pieczone ziemniaki i paprykę jadłam wczoraj ;))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam fenkułu :) Ciekawi!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo czesto jadam. Robie salatki , kroje bardzo cieniutko i mieszam z innymi jarzynami i do tego dresing. Gotuje na parze i do tego smazony czosnek :) a jaka zupa dobra <3
OdpowiedzUsuń