Składniki (ok. 4 porcje):
- 350g soczewicy Beluga;
- 1 cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- ok. 100ml pasty tahini;
- 2 łyżeczki mielonego kuminu;
- 1 puszka pomidorów krojonych;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- oliwa z oliwek extra vergine;
- sól i pieprz do smaku;
- garść świeżej natki pietruszki oraz cebula dymka (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Namoczoną wcześniej soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 20-30 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz kumin. Smażymy wszystko 2-3 minuty.
- Następnie dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę, krojone pomidory, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko przez kilka minut.
- Na koniec wlewamy tahini, sok z cytryny, mieszamy, a po kilku minutach zdejmujemy z ognia. Posypujemy posiekaną natką pietruszki, dymką i doprawiamy ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem.
Soczewicę zjedliśmy z kuskusem oraz duszonym jarmużem. Pyszności!
To na pewno wyszła przepyszna mieszanka, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńMmmmm, uwielbiamy soczewicę! Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńPyszny ramek
OdpowiedzUsuńPozdrawiam https://www.wolfiepoli.com/