21.11.2017

Azjatycki rosołek

Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami przepisem na wyśmienitą zupkę w stylu azjatyckim. Jest to warzywny bulion/rosół z cudownymi przyprawami, pastą miso oraz sosem sojowym, więc coś w rodzaju wietnamskiej zupy pho w wersji wege ;) Przepis zaczerpnęliśmy z nowej książki Marty Dymek i musimy przyznać, że uzależniliśmy się od tego dania na poważnie.
Polecamy z czystym sumieniem...

Składniki (na garnek 5 l):
  • 1 cebula;
  • 1 bakłażan; 
  • 3 marchewki;
  • ćwiartka selera;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 2 pietruszki;
  • kawałek imbiru(ok. 3cm);
  • 4 nasiona kardamonu;
  • 3 gwiazdki anyżu; 
  • laska cynamonu;
  • 2 łyżeczki nasion kolendry;
  • 2 łyżeczki nasion fenkułu;
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu;
  • 1 łyżeczka goździków;
  • 2 łyżki wódki;
  • 2 łyżki pasty miso; 
  • 3 łyżki sosu sojowego (my używamy Tamari);
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
  • 6 suszonych grzybów shiitake (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie i opłukanych);
  • 2 spore pieczarki;
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego, sezamowego...jaki chcecie ;)
  • ok. 2,5-3 litry wody;
  • sól, pieprz do smaku.
  • natka pietruszki;
  • makaron ryżowy.
Sposób przygotowania:
  • W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę przekrojoną na pół, imbir, korzeń selera, pietruszkę oraz marchewkę (można je pokroić na mniejsze kawałki). Bakłażana kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Podsmażamy wszystko na dużym "ogniu", do momentu, aż warzywa zaczną się rumienić. Nie mieszamy za często.
  • Rozgrzewamy mocno patelnię, a następnie wsypujemy na nią kardamon, anyż, cynamon, nasiona kolendry, fenkułu, pieprz oraz goździki. Prażymy kilka minut i odstawiamy na bok. *Jeżeli będziecie odcedzać zupę, możecie podprażone przyprawy wsypać do garnka. Jeśli jednak nie macie zamiaru odcedzić wywaru, zawińcie przyprawy w gazę, tak aby móc je potem wyjąć z zupy. 
  • Gdy warzywa są już rumiane, wlewamy wódkę, czekamy kilka minut, aż odparuje, a następnie wlewamy sos sojowy, dodajemy pastę miso oraz cukier trzcinowy. Mieszamy dokładnie. Wrzucamy umyte shiitake oraz pieczarki i zalewamy wszystko wodą. 
  • Zupę gotujemy na małym "ogniu" minimum godzinę. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 
  • Podajemy z makaronem ryżowym, posiekaną natką pietruszki, posiekanym szczypiorkiem, chilli, kiełkami...co kto lubi :)

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Wygląda cudnie, czuję że i mi by smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm zrobiłam i zjadłam, była wyborna mimo, ze nie miałam miso w pełni mnie ustatysfakcjonowala

    OdpowiedzUsuń
  3. Jednak wege rosół może być smaczny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...