Kolejna propozycja na smaczny obiad:
fasolka szparagowa w pomidorach + ryż. Nagotowaliśmy sporo zielonej fasolki,
która gościła w naszym menu przez dwa dni. Po ugotowaniu zjedliśmy
trochę z sama solą (pychota), następnie przygotowaliśmy prowiant
na pole, a następnego dnia fasolka wylądowała na patelni w
towarzystwie cebuli, czosnku, pomidorów oraz pietruchy.
Ale skoncentrujmy się na przepisie na
fasolkę w pomidorach:
Składniki:
- około 500g zielonej fasolki szparagowej;
- puszka krojonych pomidorów;
- 1 cebula;
- 3-4 ząbki czosnku;
- spora garść natki pietruszki;
- sól, pieprz, papryka mielona,
- oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą
wrzucamy pokrojoną cebulę, a po chwili drobno posiekany (lub
zmiażdżony) czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy ugotowaną
wcześniej fasolkę szparagową oraz pomidory. Doprawiamy do smaku i
dusimy około 10 minut. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę
pietruszki i po kilku minutach zdejmujemy z ognia.
Tym razem zjedliśmy fasolkę z ryżem
basmati, ale równie dobrze smakuje z chlebem lub solo.
A poniżej nasz posiłek podczas przerwy na polu :) Fasolka szparagowa z rzodkiewką, rzepą, pomidorami koktajlowymi oraz ryżowe styropiany z pasta paprykową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz