Składniki:
- ok. 500g fasolki zielonej;
- 1 żółta papryka;
- 1 cebula;
- 1-2 ząbki czosnku;
- oliwa z oliwek do smażenia;
- sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia itp.
- ryż basmati (i trochę kurkumy do zabarwienia ryżu);
Podsmażamy na patelni cebulę. Po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz paprykę. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę. Przyprawiamy i dusimy do momentu, aż papryka zmięknie. My zjedliśmy z dodatkiem ryżu basmati doprawionego kurkumą, ale równie dobrze fasola smakowałaby z kaszą, makaronem, ziemniakami lub po prostu z kromką chleba :)
takie dania , proste i smaczne, są najlepsze !
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń