Składniki:
- 4 średnie papryki czerwone;
- 300g brązowych pieczarek (4 sztuki zostawiliśmy także do nadziania);
- 2 szklanki ugotowanego naturalnego ryżu;
- 2 cebule;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 1 duża marchewka;
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 1-2 łyżeczki ostrej mielonej papryki;
- sól, pieprz do smaku;
- oliwa z oliwek do smażenia;
- wegański żółty ser do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy kumin, rozmaryn oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojone drobno pieczarki i startą marchewkę. Doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy ugotowany ryż, mieszamy wszystko dokładnie i dusimy kolejne 10-15 minut. W międzyczasie myjemy papryki, odcinamy z góry czubki i oczyszczamy z pestek. Pieczarki przygotowane do nadziewania także oczyszczamy i wydrążamy środki. Smarujemy papryki oraz pieczarki oliwą (najlepiej natłuścić sobie dłonie i obsmarować nimi warzywa) a następnie faszerujemy wszystko ryżem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy po wierzchu serem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy około 30-40 minut.
Papryki i pieczarki zjedliśmy w towarzystwie duszonego z cebulą i czosnkiem szpinaku.
Wygląda świetnie :) Muszę w końcu zrobić faszerowaną paprykę, bo jeszcze nigdy nie jadłam i chyba wiele straciłam :/
OdpowiedzUsuńOj, to najwyższy czas spróbować :)
UsuńPomylka
Usuń