Składniki (3 litrowy garnek):
- około 400g kapusty włoskiej;
- 300g ziemniaków;
- 80g cebuli;
- 80g selera naciowego;
- 150g pasternaku (lub pietruszki);
- 150g marchewki;
- 20g świeżego imbiru;
- 3-4 ząbki czosnku;
- puszka krojonych pomidorów;
- 100g koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2l bulionu warzywnego;
- 1 łyżeczka kuminu mielonego;
- 1 łyżeczka cukru;
- sól, pieprz do smaku;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez kilka minut drobno pokrojony seler naciowy, cebulę, czosnek oraz imbir. Kroimy marchewkę, pasternak, ziemniaki oraz kapustę. Wrzucamy do garnka i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy bulion, sos sojowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, przyprawy i gotujemy około 30-40 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku i zajadamy :)
Smacznego!
tak dawno nie jadłam kapusty, że jak widzę tą zupę to ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMy za to kapuchę wcinamy kilka razy w tygodniu :) Zimową porą mamy na nią często smaka.
UsuńMusiała być przepyszna :) Bardzo lubię połączenie kapusty i pomidorów w zupie, choć w tak bogatej wersji tej zupy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie kapusta z pomidorami to dobrana para :)
UsuńDziwny sposób podawania ilości warzyw...jakiś archaiczny. Nie lepiej podać na sztuki?? Po co kazać komuś warzyć warzywa? Mam na myśli kogoś kto zaczyna dopiero gotować w życiu choć nie mówię o sobie. Dla mnie to głupi pomysł.
OdpowiedzUsuń