- 1 średnia główka białej kapusty;
- 1 spory fenkuł;
- 2 cebule;
- 5-6 ząbków czosnku;
- 150 ml śmietanki roślinnej;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
- spora garść świeżego koperku;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku.
- Po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz fenkuła.
- Mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
- Następnie wlewamy śmietankę roślinną, dodajemy cukier, wsypujemy posiekany koperek, mieszamy i dusimy kolejne 10-15 minut.
- Zajadamy z ziemniakami, kiełbasą lub po prostu z pajdą świeżego chleba :)
My tym razem zjedliśmy kapustę w towarzystwie puree ziemniaczano-marchewkowego i kiełbasek seitanowych (najlepszych jakie do tej pory udało nam się kupić).
Ciekawe połączenie, może kiedyś wypróbuję :) Póki co, codziennie jem młodą kapustę gotowaną z marchewką i koperkiem ;)
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta rządzi :)
UsuńMarchewkę trzesz czy kroisz na kawałki?