15.06.2016

Duszona kapusta z fenkułem, koperkiem i czosnkiem

Duszoną kapustę (białą jak i czerwoną) uwielbiamy od dziecka i robimy ją dosyć często, zarówno latem jak i zimą. Ostatnio jednak spróbowaliśmy dodać do gara również fenkuła i był to według nas strzał w dziesiątkę :) Anyżowy posmak pasuje do duszonej kapusty idealnie...

Składniki (ok. 4 porcje):
  • 1 średnia główka białej kapusty;
  • 1 spory fenkuł;
  • 2 cebule;
  • 5-6 ząbków czosnku;
  • 150 ml śmietanki roślinnej;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • spora garść świeżego koperku;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania: 
  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. 
  • Po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz fenkuła. 
  • Mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. 
  • Następnie wlewamy śmietankę roślinną, dodajemy cukier, wsypujemy posiekany koperek, mieszamy i dusimy kolejne 10-15 minut. 
  • Zajadamy z ziemniakami, kiełbasą lub po prostu z pajdą świeżego chleba :)
My tym razem zjedliśmy kapustę w towarzystwie puree ziemniaczano-marchewkowego i kiełbasek seitanowych (najlepszych jakie do tej pory udało nam się kupić). 



2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie, może kiedyś wypróbuję :) Póki co, codziennie jem młodą kapustę gotowaną z marchewką i koperkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młoda kapusta rządzi :)
      Marchewkę trzesz czy kroisz na kawałki?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...