21.06.2016

Fasolka duszona z pomidorami, pietruszką i czosnkiem

Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na naszą ulubioną wersję fasolki szparagowej (choć taka prosto z wody z bułką tarta też jest super). Nie mogliśmy w Niemczech znaleźć cienkiej fasolki szparagowej, ale w Polsce nie ma z tym problemu, więc polecamy jej użyć. Nie ma znaczenia czy będzie to fasolka zielona czy też żółta. Każda jest pyszna! Jeśli znudzi się już klasyczna wersja z bułką tartą, warto spróbować takiej wersji :)

Składniki (2 porcje):
  • 500g fasoli szparagowej (zielonej lub żółtej);
  • 1 cebula;
  • 5-6 dojrzałych pomidorów;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • garść świeżej natki pietruszki;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka;
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
  • 1 łyżka płatków drożdżowych.

Sposób przygotowania:
  • Fasolkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 10 minut. Gdy trochę zmięknie odcedzamy.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy zmiażdżony czosnek. Smażymy kilka minut. 
  • Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do cebuli. 
  • Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem. Mieszamy i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. 
  • Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz płatki drożdżowe. 
 My zjedliśmy fasolkę z ryżem i grillowaną papryką nadzianą hummusem, ale do michy fasolki wystarczy chrupiącą pajda chleba lub młode ziemniaczki z koperkiem :)

Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...