16.06.2016

Czerwona soczewica z suszonymi pomidorami

Sezon na pyszne, soczyste pomidory powoli się zaczyna, a nam zalegają jeszcze słoiki z suszonymi pomidorkami z zeszłego roku. Będąc rok temu latem w Polsce wykorzystaliśmy w pełni dostępność taniutkich pomidorów i suszyliśmy je dzień i noc, aby mieć namiastkę lata w zimie (wszystkiego jednak nie udało nam się do tej pory przejeść). Wczoraj spojrzeliśmy na wielki słój wypełniony suszonymi pomidorkami i szybko postanowiliśmy je wykorzystać. Jedyne co nam przyszło do głowy to sos na obiad, a żeby było treściwiej dodaliśmy niezawodną, czerwoną soczewicę :) Szybko, tanio i pysznie!


Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (można ją wcześniej namoczyć);
  • 1 szklanka suszonych pomidorów (moczymy je w gorącej wodzie około godziny, wody w której się moczyły nie wylewamy);
  • 1 duża cebula;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • garść świeżej bazylii;
  • 2-3 łyżeczki suszonego oregano;
  • oliwa z oliwek;
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki; 
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych;
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek.
  • Suszone pomidory odcedzamy (wody nie wylewamy), kroimy je w małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i smażymy około 5 minut.
  • Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy wszystko wodą, w której moczyły się pomidory, dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie dolewamy jeszcze trochę wody (zależy jak gesty ma być sos). Mieszamy i dusimy kilka minut.
  • Gdy soczewica zmięknie dodajemy posiekaną bazylię oraz płatki drożdżowe. 




Soczewicę zjedliśmy w towarzystwie ziemniaczano-marchewkowych klusek śląskich :) Robi je się bardzo łatwo. Ugotowane uprzednio ziemniaki razem z marchewkami ugniatamy, studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, lepimy kluski i gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. To wygląda genialnie !! Zwłaszcza w tak cudownym towarzystwie klusek śląskich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham suszone pomidory, więc to danie idealne dla mnie, a podanie z kluskami na szóstkę z plusem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i wspaniałe danie, już wiem, że uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...