Tydzień rozpoczęliśmy pysznym, rozgrzewającym kapuśniakiem z soczewicą i wędzoną papryką.
Kolejną zupką był krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym według przepisu Jadłonomii.
Podsmażona resztka gnocchi + hummus + duszone warzywa (szpinak, papryka, cebula, marchewka, groszek) z płatkami drożdżowymi.
Były też pieczone papryki nadziane farszem z kiszonej kapusty, pieczarek oraz kaszy gryczanej polane sosem z tahini.
Puree ziemniaczane z koperkiem + kotlet z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli + kapusta duszona z pieczarkami.
Makaron szpinakowy (nie domowej roboty) + sos pieczarkowy ze sporą ilością tahini (podobny przepis tutaj, tylko bez tahini) + płatki drożdżowe.
Kotlet z selera + puree dyniowo-ziemniaczane + marchewka z groszkiem i kukurydzą.
Falafale polane sosem z tahini + puree ziemniaczano-marchewkowe + surówka z kiszonej kapusty z marchewką, porem i kukurydzą.
Zapiekanka makaronowa z farszem brokułowo-marchewkowym i białą fasolą.
Oj, to było pyszneeee :)
Kolacyjka: kromka chleba z awokado + pomidory ze szczypiorkiem + boczniaki z żurawiną i czerwoną cebulą, czyli "śledź" według przepisu Jadłonomii (klik). Były naprawdę przepyszne i zrobimy je na święta. To będzie HIT!
Chlebek bezglutenowy z domowej piekarni :) Połączenie mąk: teff, gryczanej oraz ziemniaczanej.
___________________________
Życzymy Wam udanego tygodnia, a my zbieramy się do wyjazdu do Polski. Już nie możemy doczekać się wizyt we wrocławskich wege knajpkach, zakupów na trzebnickim targu, pichcenia na święta, no i oczywiście spotkania z rodziną :)
Wszystko przepyszne :) Muszę zrobić kapuśniak w końcu, bo ostatni raz jadłam go chyba w przedszkolu :D
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, o tej porze roku gorący kapuśniak sprawdza się idealnie :)
UsuńAle super dania! Koniecznie muszę większość zrobić. Moja lista propozycji na obiad chyba nigdy się nie skończy, bo co chwilę dopisuję coś nowego :)
OdpowiedzUsuńMy mamy podobnie :) Sterta przepisów do wypróbowania czeka na swoja kolej i dochodzą do niej cały czas nowe pozycje:)
Usuń