Zatem zabierajcie się za obieranie ziemniaków...
Składniki (ok. 40 szt.):
- 1kg ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków;
- 200g mąki pszennej;
- 40g skrobi ziemniaczanej;
- sól.
- Ziemniaki mieszamy dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut.
- Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rolujemy, kroimy na ok.1 cm kawałki, a następnie przygniatamy delikatnie widelcem.
- Gnocchi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu około 2 min. od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową.
SOS PAPRYKOWO-POMIDOROWY
Składniki:
- 1 czerwona papryka;
- 3-4 pomidory (ok. 250g);
- 50g orzechów nerkowca;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- kilka listków świeżej bazylii;
- sól, pieprz do smaku.
- płatki drożdżowe do posypania po wierzchu.
- W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie wrzucamy pokrojoną drobno paprykę, pomidory oraz czosnek.
- Dodajemy orzechy nerkowca, mielona paprykę, sól oraz pieprz. Dusimy wszystko pod przykryciem mniej więcej 10-15 minut.
- Gdy papryka zmięknie zdejmujemy rondel z ognia. Następnie miksujemy sos na gładką masę. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy posiekaną bazylię.
- Polewamy gnocchi sosem i posypujemy obficie płatkami drożdżowymi.
SMACZNEGO!
Wszystko wygląda bardzo smakowicie - pyszne połączenie :) Musze w końcu zrobić takie kluseczki ;)
OdpowiedzUsuńTo wygląda bosko!
OdpowiedzUsuń