Składniki (ok.700ml):
- 100g migdałów w płatkach;
- 3-4 daktyle (może być również cukier, syrop z agawy lub inny słodzik);
- 800ml wody;
- szczypta soli.
- Migdały i daktyle wsypujemy do kielicha blendera, zalewamy wodą, dodajemy sól. Moczymy około 15-20 minut (jeżeli macie słabszy blender moczcie dłużej).
- Miksujemy wszystko kilka sekund.
- Mleko przecedzamy przez gazę i gotowe :) Z tego co zostało na gazie robimy "twarożek"...czyli dodajemy trochę soku z cytryny, soli, pieprzu, szczypiorku, rzodkiewki, koperku...czego dusza zapragnie :)
Jakie są Wasze ulubione mleka roślinne? Robicie je często w domu?
Na pewno wyszło pyszne :) Niestety mleko migdałowe kupne jest drogie, a do tego niewiele ma wspólnego ze smakiem migdałów (trudno żeby miało jak ma ich 2% :D). Nie robie sama mlek, bo przecedzanie przez gazę mnie zniechęca (robie czasem takie w blenderze kielichowym do owsianki, bez przecedzania), a z kupnych moje ulubione to sojowe :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie takie domowej roboty smakuje o niebo lepiej niż to kupne :) Przecedzanie przez gazę nie jest takie straszne (my mamy specjalny woreczek,który był dołączony do blendera). Polecamy taki nabyć i wtedy pójdzie jeszcze łatwiej :)
Usuńsuper pomysł na użycie płatków migdałowym, zdecydowanie łatwiej i szybciej od tych w całości :) nie często robię mleko roślinne w domu, ale też nie często, ogólnie piję ;)
OdpowiedzUsuńO tak, moczenie i obieranie migdałów może skutecznie zniechęcić do robienia mleka :)Trzeba mieć cierpliwość ;)
UsuńCzemu unikacie sojowego? No i skład waszego mleka: 100g migdałów w płatkach;3-4 daktyle na 100% nie jest tańszy niż mleko migdałowe za 10zł w sklepach...
OdpowiedzUsuńPo spożyciu produktów sojowych mamy problemy z cerą, jemy je sporadycznie, ale staramy się unikać :)
UsuńZa 100g migdałów płacimy 70 centów, 3-4 daktyle to tez koszt niewielki, więc nam się opłaca :)
Poza tym takie domowe jest o niebo smaczniejsze...no i z pozostałości po miksowaniu powstaje jeszcze "twarożek" :)
No tak, to wiele wyjaśnia, w Polsce migdały kosztują, jakby były z domieszką złota, niestety.
Usuń