Przedwczoraj, wykorzystując wolny czas nalepiliśmy przepysznych pierogów, tym razem z farszem ze szpinaku i zielonego groszku. W lodówce poniewierał się jeszcze por, więc zrobiliśmy z niego sosik porowo-śmietanowy. Pychota!
Sos to bardzo prosta sprawa. Wystarczy pokroić pora (ok. 200g) w cienkie plasterki, poddusić na oliwie z oliwek, a następnie zalać śmietanką roślinną (200ml). Do tego szczypta soli, pieprz cytrynowy i gotowe :)
W ostatnich dniach często jedliśmy także różne, duszone warzywa...
...powyżej w towarzystwie ryżu...
...makaronu (przepis tutaj)...
...oraz z kuskusem.
Była również sycąca i rozgrzewająca zupka soczewicowa z imbirem i mlekiem kokosowym. Idealna na mroźne, śnieżne dni jakie ostatnio panują.
Pojawiły się też ziemniaki gotowane z marchewką w towarzystwie soczewicy i buraczków na ciepło.
Dziś natomiast zajadaliśmy pizzę (oczywiście domowej roboty) z cebulą, pieczarkami oraz cukinią...
...a z resztek ciasta na pizzę upiekliśmy palucho-buły okraszone grubo mieloną solą :)
_________________________________________________________________________
Udanego tygodnia życzymy!
Na chwilę obecną zjadłabym pizzę, ale wszystko wygląda niesamowicie pysznie :)) Dzisiaj na kolację zrobię jakieś warzywne danie z kaszą jaglaną ;)
OdpowiedzUsuńMogę prosić o przepis na pierogi? ;)
OdpowiedzUsuńWkrótce wrzucimy przepis na bloga :)
Usuńwszystko porywam <3
OdpowiedzUsuńTe pierogi boskie ;) No i mam smaka teraz na pizzę!
OdpowiedzUsuń