29.01.2017

Niedzielny fotomix

Kolejny tydzień za nami, ale musimy przyznać, że cieszy nas fakt, iż styczeń dobiega końca :) Był to zdecydowanie najzimniejszy i mroczny miesiąc jaki pamiętamy od wielu, wielu lat (mądre głowy w telewizji mówią, że to najostrzejsza zima w tym regionie od kilkunastu lat). Całe szczęście od dwóch dni czuć już wiosnę w powietrzu i choć jeszcze luty przed nami, mamy nadzieję, że wielkie mrozy i śniegi nie powrócą (zwłaszcza w czekającej nas wkrótce pracy nie byłoby to miłe). Jednak siedzenie w domu oprócz kilku minusów (zdecydowanie za mało ruchu jak dla nas) ma również plusy w postaci wolnego czasu, który można poświecić na pichcenie :) W ostatnich dniach zajadaliśmy dosyć często zupy...ale przejdźmy lepiej do fotek...

Zacznijmy od wspomnianych zup. Tydzień rozpoczęliśmy kremem z pieczonych marchewek i papryki. Przepis pochodzi z książki Wegannerd. Polecamy go gorąco!

Kolejna pyszna zupka, która gościła u nas przez dwa dni, to barszcz na kiszonych burakach z soczewicą. Buraki kisiliśmy po raz pierwszy w życiu, ale na pewno nie ostatni. 
Kiszone buraki i sok z nich są po prostu przepyszne no i oczywiscie bardzo zdrowe. 

Pozostając w temacie zup...warzywna z mrożonki z dodatkiem jarmużu, ciecierzycy oraz makaronu szpinakowego. Taki miszmasz, ale bardzo smaczny :)

Risotto z dynią, marchewką oraz tahini. Dodanie pod koniec porządnej porcji tahini to naprawdę dobra decyzja :)

Resztka risotto dyniowego + kapusta kiszona + kotlety ciecierzycowe polane tahini...
 
 ...resztka kotletów ciecierzycowych w sosie pomidorowo-pieczarkowym z makaronem. 
Nie ma to jak wielka porcja spaghetti ;)

Kasza gryczana + sos pieczarkowo-borowikowy...
 
...z resztek kaszy gryczanej postanowiliśmy zrobić sushi, ale kasza rozsypywała się na prawo i lewo, więc powstały takie rolki nadziane kaszą, marchewką, awokado, ogórkiem i pieczarką. 
Ważny smak, a nie wygląd ;)

Na zakończenie dzisiejszy obiadek. Naleśniki pszenno-gryczane z kapustą i grzybami, a do popijania barszczyk na domowym zakwasie :) 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Udanego tygodnia wszystkim życzymy!

Dużooo słońca!

8 komentarzy:

  1. Zupa z pierwszego zdjęcia najbardziej mi się spodobała, ale wszystko inne także wygląda pysznie :)
    I te kotleciki z ciecierzycy - z dodatkiem tahini prezentują się cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. same pyszności! mnie to kuszą naleśniki, bo jestem takim naleśnikowym maniakiem i o dziwo nie robiłam ich już wieki!
    u mnie w tym tygodniu będzie zupa warzywni-kokosowa i brązowy ryż - kilka słoików czeka na konsumpcję XD nie ma to jak studenckie życie i food-prep na cały tydzień :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również uwielbiamy naleśniki, ale nie robimy ich za często :/
      Czasem taki zaplanowany jadłospis na cały tydzień ma swoje plusy ;)

      Usuń
  3. Jak zwykle pysznie i zdrowo, najbardziej podoba mi się wariacja na temat sushi ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie była to wariacja, gdyż kasza gryczana rozsypywała się na wszystkie strony, więc zmuszeni byliśmy zrobić sushi-tortillę ;)

      Usuń
  4. Risotto z dynią, marchewką oraz tahini <3 mniam! A co do zimy to prawda- największy jej minus to ograniczenia jakie stawia w aktywności... ale słyszę właśnie ptaszki za oknem, a to chyba dobry znak ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupy gotuję na wodzie z filtra redox fitaqua - woda ta jest smaczna i ze względu na swój skład podnosi odporność organizmu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...