21.01.2017

Pierogi z ziemniaczano-fasolowym farszem

Dzień babci to dzień lepienia pierogów! To będzie nasza nowa tradycja, ku pamięci babci Gieni, której niestety nie możemy złożyć dziś już życzeń. Pierwsze danie jakie kojarzy nam się z babcią to właśnie pierogi ruskie, które lepiła dla nas (jak jeszcze mieszkaliśmy we Wrocku) przynajmniej raz na tydzień. Po naszym przejściu na weganizm trzeba było ją trochę przeszkolić i pokazać jak robić wersje wegańskie, ale szybko sobie z tym poradziła i bez marudzenia odrzuciła jajka, skwarki z boczku i biały ser :) Niestety babcia nie zrobi dla nas już nigdy pierogów, więc teraz musimy lepić je sami. A jeść lubimy je bardzo, oj bardzoooo...tym razem do farszu ziemniaczanego dodaliśmy ugotowaną, białą fasolę i musimy przyznać, że wyszło przepysznie :) Polecamy!

Składniki na ciasto (ok. 40szt. pierogów średniej wielkości):
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1- 1,5 szklanki gorącej wody;
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
  • Do mąki wlewamy oliwę z oliwek, solimy i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy robotem kuchennym lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno być zwarte, sprężyste i odchodzić od ścianek miski. 
  • Odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy, a następnie wycinamy szklanką kółka (grubość ciasta mniej niż pół centymetra).
Składniki na farsz: 
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków;
  • ok. 400g ugotowanej białej fasoli (można użyć fasoli z puszki);
  • 2 cebule;
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: 
  • Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Fasolę blendujemy na gładką masę (można też wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia).
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy szczyptę soli i pieprz. Cebula powinna się lekko zarumienić i zmięknąć.
  • Podsmażoną cebulkę dodajemy do ziemniaków i fasoli. Przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wszystko mieszamy. Jeżeli farsz jest jeszcze ciepły, studzimy go.
  • Gdy farsz jest już zimny, lepimy pierogi. Końce zlepionych pierogów przyciskamy widelcem.
  • Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody, czekamy 1-2 minuty i wyławiamy je.
  • Podajemy ze smażoną cebulką :)

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pierogi zawsze wolałam na słodko, ale taki farsz brzmi pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko tez dobre, z truskawkami lub jagodami...mniam...ale to tylko latem :)

      Usuń
  2. Ja podobnie jak Ania lubię pierogi na słodko, ba innych nie jadam, ale tych bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny i smaczny początek nowej, domowej tradycji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...