Jak przystało na prawdziwych
emigrantów, co jakiś czas pojawiamy się w Polsce, a wizyta w niej
jest zawsze dobrym pretekstem, by uzupełnić naszą kuchenną
biblioteczkę o ukazujące się coraz częściej na wegańskim rynku
czytelniczym nowości. Tym razem zakupiliśmy dwie pozycje. Jedno
wydawnictwo wyszło spod pióra (i aparatu) Marioli Streim, znanej
też szerzej jako Veggieola, druga publikacja pochodzi zaś od Alicji
Rokickiej, czyli Wegan Nerd. Obu autorek nie trzeba chyba
przedstawiać, gdyż znane są z prowadzonych od lat blogów
kulinarnych.
Dzisiaj skupimy się na tej pierwszej
(książce oczywiście) zatytułowanej "Wege - Tu się kroi coś pysznego"
To, co przyciąga do niej uwagę, gdy jeszcze spoczywa na sklepowej półce, to ciekawa szata graficzna zrobiona na luzie oraz bez specjalnego napuszenia. Z okładki wzywa nas do gotowania wielka, soczysta, żółta papryka. Wyluzowana oprawa może już pośrednio sugerować, do jakiego czytelnika książka jest skierowana. Dziewięćdziesiąt stron treści oraz niezbyt skomplikowane przepisy, będą w stanie przeciągnąć na wegańską stronę mocy niezdecydowanych oraz przekonać do ich przyrządzenia, nie tylko kucharzy hobbystów, ale także zupełnych amatorów, którzy chcą po prostu ugotować coś dobrego, nie używając przy tym nie wiadomo jak wyszukanych, drogich oraz trudno dostępnych składników. Według nas jest to duży plus, gdyż niektóre książki kucharskie odstraszają skomplikowaniem potraw oraz nadmierną egzotyką części składowych.
Publikacja składa się z kilku
działów, są to:
- sałatki;
- pasty i dipy;
- zupy;
- dania główne;
- desery.
Każde danie zaprezentowane jest na dwóch stronach, na jednej zawarty jest przepis, na drugiej zaś umieszczono jego apetyczne zdjęcie (fotografie potraw są tu na naprawdę wysokim poziomie). Tym samym autorka stworzyła czystą w formie i dosyć ascetyczną w treści, można powiedzieć kompaktową książkę. W sam raz dla pokolenia Facebooka, czyli tak naprawdę dla nas wszystkich :)
Podsumowując jest to według nas pozycja bardzo ciekawa,
kolorowa, ładnie wydana o niezbyt skomplikowanym poziomie potraw, co dla wielu osób może stanowić dużą zaletę. My zdecydowanie się do nich zaliczamy, dlatego też gorąco polecamy wydawnictwo Veggieoli!
Informacje o tym, gdzie można zakupić książkę znajdziecie na stronie autorki :)
Dania wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń