Składniki:
- ok. 500g ugotowanej ciecierzycy (mniej więcej 3 szklanki);
- 1 duża cebula;
- 1 puszka pomidorów (my mieliśmy koktajlowe);
- 200ml mleka kokosowego;
- 2 łyżki oleju kokosowego;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 2 łyżki przyprawy curry;
- 3-4 łyżki suszonej natki pietruszki;
- 2-3 łyżeczki ostrej, mielonej papryki;
- sól oraz pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
- Wrzucamy ugotowaną ciecierzycę oraz pomidory z puszki. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
- Na koniec dodajemy mleko kokosowe, sól oraz pieprz do smaku, dusimy jeszcze 5 minut i zajadamy :)
SMACZNEGO!
Ja także uwielbiam ciecierzycę, a najbardziej właśnie w takich konfiguracjach - pysznie to Wasze danie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńJaka super opcja! Uwielbiam cieciorkę i mogłabym ją jeśc codziennie, a w takiej orientalnej wersji musi smakowac jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńPatrząc po składnikach to musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuń