Składniki (garnek 5 litrowy):
- 500g dyni Hokkaido;
- 500g marchewki;
- ćwiartka selera;
- 4 średnie ziemniaki;
- pół szklanki czerwonej soczewicy;
- 1 cebula;
- 4-5 ząbków czosnku;
- kawałek świeżego imbiru (ok.3cm);
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 1 łyżeczka pasty sambal oelek;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy;
- 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 3 łyżki oleju kokosowego;
- ok. 250ml mleka migdałowego (może być inne roślinne);
- 2 litry wody;
- sól, pieprz.
- Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
- W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone warzywa, zmiażdżony czosnek i imbir. Smażymy kilka minut.
- Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. Mieszamy dokładnie i smażymy 2-3 minuty.
- Dodajemy opłukaną soczewicę, wlewamy wodę i mleko, a następnie gotujemy przez 25-30 minut.
- Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
SMACZNEGO!
Bardzo smakowite zestawienie warzyw i przypraw :)
OdpowiedzUsuń