6.11.2017

Dynia + marchewka + soczewica + ziemniak

Dawno nie było tu przepisu, więc czas nadrobić zaległości i coś wrzucić ;) Jako, że pogoda idealna, by zajadać sycące i rozgrzewające zupki, zaczniemy od przepisu na typowo jesienną polewkę z dynią. Chyba nie macie już dość tego wspaniałego warzywka?

Składniki (garnek 5 litrowy):
  • 500g dyni Hokkaido;
  • 500g marchewki;
  • ćwiartka selera;
  • 4 średnie ziemniaki;
  • pół szklanki czerwonej soczewicy;
  • 1 cebula;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru (ok.3cm);
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy;
  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 3 łyżki oleju kokosowego;
  • ok. 250ml mleka migdałowego (może być inne roślinne);
  • 2 litry wody;
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania: 
  • Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone warzywa, zmiażdżony czosnek i imbir. Smażymy kilka minut.
  • Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. Mieszamy dokładnie i smażymy 2-3 minuty.
  • Dodajemy opłukaną soczewicę, wlewamy wodę i mleko, a następnie gotujemy przez 25-30 minut.
  • Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
* Zupę można również zmiksować na gładki krem i podać z grzankami :) 

SMACZNEGO!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...