24.02.2015

Mleko ryżowe

Od kilku dni załatwiamy różne sprawy w Polsce i brakuje nam czasu na dodawanie wpisów :( Gotujemy oczywiście codziennie rożne pyszności, ale jakoś nie ma kiedy ich sfotografować (zresztą są to w większości potrawy zamieszczane na blogu już wcześniej). Nowością dla nas jest jednak produkcja mleka ryżowego, które dodajemy codziennie do naszych porannych koktajli. Ceny mleka ryżowego w Polsce trochę nas odstraszyły, więc postanowiliśmy wreszcie zrobić je samemu. Jak się okazało jest to sprawa prosta, szybka i tania :)


Składniki (na około 700ml):
  • 3-4 łyżki ugotowanego ryżu (naturalnego lub białego);
  • około 600 ml gorącej wody;
  • szczypta soli;
  • opcjonalnie coś do posłodzenia: cukier, miód, syrop z agawy.
Sposób przygotowania:
Ugotowany ryż wsypujemy do blendera kielichowego, zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól i cukier. Miksujemy wszystko dokładnie, a następnie przelewamy przez drobne sito lub gazę do pojemnika, butelki itp. Odstawiamy do schłodzenia. I tak oto powstaje pyszne "mleko" :)






5 komentarzy:

  1. ryżowe to jedno z moich ulubionych :) wygląda tak dobrze jak zapewne smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryżowe to ostatnio moje ulubione mleko ale jeszcze nie robiłam sama.....czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę robi się je bardzo szybko i prosto więc warto spróbować :)

      Usuń
  3. Ja już jestem po migdałowym, dzisiaj zrobiłam ryżowe. Co jak co ale domowe mleko najlepsze! Czy orzechowe, czy ryżowe każde ma swój obłędny smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następne w planie mamy właśnie migdałowe lub z nerkowców.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...