- 500g mąki gryczanej;
- 1 opakowanie suchych drożdży;
- około 500ml ciepłej wody (dokładnie nie wiemy ile daliśmy, chodzi o to aby ciasto było dosyć rzadkie);
- 2 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka cukru;
- po dużej łyżce siemienia lnianego, pestek słonecznika i dyni.
Wsypujemy do miski drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i trochę ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby rozczyn urósł (znaczy się ożył :) Następnie wsypujemy do drożdży mąkę gryczaną, sól, siemię oraz pestki słonecznika i dyni. Dolewamy powoli wody i miksujemy dokładnie. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem (najlepiej kokosowym bo nie spływa ze ścianek) lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Odstawiamy na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do rozgrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy 40-50 minut.
Wygląda pysznie ;))
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda Twój chlebek :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda Twój chlebek :)
OdpowiedzUsuń...i dobrze smakuje :) dzięki za komentarze!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie (identycznie jak mój żytni na zakwasie, ale niestety nie domowy :P) i zastanawia mnie jak smakuje, więc chyba jutro zrobię :):)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie (identycznie jak mój żytni na zakwasie, ale niestety nie domowy :P) i zastanawia mnie jak smakuje, więc chyba jutro zrobię :):)
OdpowiedzUsuńZ chlebem żytnim na zakwasie ten (oprócz wyglądu) nie ma wiele wspólnego, ale warto wypróbować :)
UsuńSiemię lniane mielone czy ziarenka?
OdpowiedzUsuńUżyliśmy ziarenek w całości :) ,
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńA trzeba zastąpić mielonym czy po prostu dodać więcej innych ziaren?
OdpowiedzUsuńMożna siemię spokojnie pominąć i dać więcej słonecznika lub pestek dyni.
Usuń