Składniki (keksówka 28cm):
- szklanka suchej kaszy jaglanej;
- około 500 g dyni Hokkaido;
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz, ostra mielona papryka;
- musztarda ziarnista do posmarowania pasztetu z wierzchu.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy (zimna woda, następnie gorąca i znowu zimna) i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką mieloną, a następnie dusimy pod przykryciem 15-20 minut do momentu, aż dynia zrobi się miękka. Mieszamy kaszę z dynią i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Smarujemy musztardą wierzch pasztetu, a następnie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni około 50-60 minut.
Co za kolor! Myślałam, że to pasztet z soczewicy, ale z dyni może być o niebo lepszy, wygląda na wilgotniejszy?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, pasztet jest wilgotniejszy, ale nie rozpada się. Z soczewicy faktycznie jest czasem za suchy.
Usuńuwielbiam ten pasztet! kocham zarówno dynię hokkaido, która w sezonie jem codziennie, jak i kaszę jaglaną - super!
OdpowiedzUsuńDynia + kasza jaglana to według nas połączenie idealne :)
UsuńWygląda cudownie i to chyba będzie następny pasztet jaki zrobię ;) Z dyni nigdy nie jadłam, a też mam jej zapasy w zamrażarce :)
OdpowiedzUsuńPolecamy spróbować bo warto :)
UsuńWygląda cudownie i to chyba będzie następny pasztet jaki zrobię ;) Z dyni nigdy nie jadłam, a też mam jej zapasy w zamrażarce :)
OdpowiedzUsuńPasztecik wygląda obłędnie, piękny kolor!
OdpowiedzUsuńPoza tym bardzo dziękuję do dodania mnie do ulubionych i odwdzięczam się tym samym :)
Ja również dziękuję :)
Usuń