7.02.2015

Prosty pasztet jaglano-dyniowy

Z racji tego, iż wybieramy się w przyszłym tygodniu na kilkanaście dni do Polski, pozbywamy się naszych zapasów z lodówki. A że w zamrażalce mamy spore ilości dyni, to ostatnie dni gościła ona na naszych talerzach dosyć często. Między innymi w postaci pysznego oraz bardzo prostego w wykonaniu pasztetu. Robiliśmy już kiedyś bardziej skomplikowaną wersję (przepis tutaj), ale ta jest równie smaczna. Polecamy!

Składniki (keksówka 28cm):
  • szklanka suchej kaszy jaglanej;
  • około 500 g dyni Hokkaido;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka;
  • musztarda ziarnista do posmarowania pasztetu z wierzchu.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy (zimna woda, następnie gorąca i znowu zimna) i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką mieloną, a następnie dusimy pod przykryciem 15-20 minut do momentu, aż dynia zrobi się miękka. Mieszamy kaszę z dynią i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Smarujemy musztardą wierzch pasztetu, a następnie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni około 50-60 minut.

9 komentarzy:

  1. Co za kolor! Myślałam, że to pasztet z soczewicy, ale z dyni może być o niebo lepszy, wygląda na wilgotniejszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, pasztet jest wilgotniejszy, ale nie rozpada się. Z soczewicy faktycznie jest czasem za suchy.

      Usuń
  2. uwielbiam ten pasztet! kocham zarówno dynię hokkaido, która w sezonie jem codziennie, jak i kaszę jaglaną - super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia + kasza jaglana to według nas połączenie idealne :)

      Usuń
  3. Wygląda cudownie i to chyba będzie następny pasztet jaki zrobię ;) Z dyni nigdy nie jadłam, a też mam jej zapasy w zamrażarce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie i to chyba będzie następny pasztet jaki zrobię ;) Z dyni nigdy nie jadłam, a też mam jej zapasy w zamrażarce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasztecik wygląda obłędnie, piękny kolor!
    Poza tym bardzo dziękuję do dodania mnie do ulubionych i odwdzięczam się tym samym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...