12.04.2015

Kotlety z pieczarek

Piękny, słoneczny weekend powoli się kończy i od jutra znowu do roboty. Na szczęście tydzień zapowiada się całkiem przyjemnie (pogodowo), więc nie będziemy narzekać na brak witaminy D (8 godzin na powietrzu powinno wystarczyć, aby zaaplikować sobie porządna jej dawkę). Jadłospis na cały tydzień mniej więcej mamy już zaplanowany (robimy zakupy co sobotę, więc musimy planować co będziemy pichcić i zrobić odpowiednie zapasy). Tymczasem wrzucamy przepis na super proste i szybkie kotlety z pieczarek (nie jest to na pewno nic oryginalnego, ale naprawdę je lubimy).


Składniki:
  • duże pieczarki (im większe tym lepiej);
  • mąka z ciecierzycy;
  • siemię lniane;
  • sól, pieprz, papryka mielona i co kto lubi do smaku (można dać soli Kala Namak, płatków drożdżowych...);
  • woda;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy (my nigdy ich nie myjemy ani nie obieramy) i kroimy wzdłuż na 1-2 cm plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. Mąkę ciecierzycową mieszamy z wodą (proporcje takie, aby wyszła nam konsystencja mniej więcej taka jak na ciasto naleśnikowe). Dosypujemy siemienia lnianego i lekko doprawiamy. Plastry pieczarek maczamy w powstałym cieście, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron.

Nasze kotlety zjedliśmy w towarzystwie ziemniaków ugotowanych i pogniecionych razem z marchewką oraz tartymi, gotowanymi burakami z dodatkiem natką pietruszki. Według nas zestaw idealny :)

6 komentarzy:

  1. Nie jadłam takich nigdy, ale jestem pewna, że smakuję świetnie ;) Jak popatrzyłam na zdjęcie to naszła mnie ochota na buraczki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie smakują bardzo dobrze wiec warto spróbować :)

      Usuń
  2. Podczytuję was od jakiegoś czasu, bo lubię wasze proste, czasem spartańskie rozwiązania, taka trochę zweganizowana kuchnia domowa. Brakuje mi tego w innych blogach, które są jakże trendy, stylish i w ogóle. Ale nie o tym... Jak czyścicie pieczarki? Zawsze mozolnie próbuję je obskrobać z czarnych grudek ziemi (torfu?), ale trochę mnie to odrzuca, więc opłukuję je lekko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za mile słowa :) My pieczarki oczyszczamy papierowym ręcznikiem, ale najczęściej udaje nam się kupić dosyć czyste ( ale jak zostanie jakiś kawałek ziemi to nie przejmujemy się tym :)) Pozdrawiamy.

      Usuń
  3. witam, siemię wcześniej przyprażyć i utrzeć czy samo ładnie dojdzie w trakcie smażenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My użyliśmy siemienia nie prażonego, zmielonego, ale nie bardzo drobno tylko lekko rozdrobnionego. Jednak zmielone dokładnie także się nada bez problemu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...