26.04.2015

Pieczona dynia

Jak ostatnio pisaliśmy mamy do przerobienia spore ilości pysznej, ekologicznej dyni. W domu pewnie byśmy większą część zamrozili, ale obecnie nie mamy za bardzo miejsca w zamrażalniku (nasi współlokatorzy gustują w rożnego rodzaju daniach mrożonych), więc będziemy zajadać dynię przez najbliższy tydzień chyba codziennie. Póki co postanowiliśmy zapiekać ją w piekarniku z dodatkiem oliwy, soli, płatków drożdżowych oraz ostrej papryki. I tak upłynął nam dyniowy weekend.

Składniki:
  • dowolna ilość dyni pokrojonej w dużą kostkę;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, ostra mielona papryka, płatki drożdżowe i inne ulubione przyprawy wg upodobań.
Sposób przygotowania:
Do żaroodpornego naczynia wkładamy pokrojoną dynię. Następnie polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Mieszamy wszystko dokładnie i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200st. około 30 minut.

 Wczoraj tak przyrządzaną dynię zjedliśmy w towarzystwie pieczonych ziemniaków, sałaty z fasolką oraz kotletów sojowych.

Dzisiaj dyni towarzyszyło risotto porowe i również sałata z fasolką.

Oczywiście robimy porcje na dwa dni więc ugotowaliśmy od razu risotto z kilograma ryżu i wymieszaliśmy z pieczoną dynią. Pyszna kolacja na jutro gotowa :)

3 komentarze:

  1. Wszystko wygląda przepysznie, ale ja to chyba najbardziej lubię dynię w puchatych plackach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy jeszcze nie robiliśmy placków dyniowych. Brzmi smakowicie!Zaraz lecę na Twojego bloga szukać przepisu bo dyni jeszcze mamy zapas :)

      Usuń
  2. Wszystko wygląda przepysznie, ale ja to chyba najbardziej lubię dynię w puchatych plackach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...