Składniki:
- dowolna ilość dyni pokrojonej w dużą kostkę;
- oliwa z oliwek;
- sól, ostra mielona papryka, płatki drożdżowe i inne ulubione przyprawy wg upodobań.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy pokrojoną dynię. Następnie polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Mieszamy wszystko dokładnie i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200st. około 30 minut.
Wczoraj tak przyrządzaną dynię zjedliśmy w towarzystwie pieczonych ziemniaków, sałaty z fasolką oraz kotletów sojowych.
Dzisiaj dyni towarzyszyło risotto porowe i również sałata z fasolką.
Oczywiście robimy porcje na dwa dni więc ugotowaliśmy od razu risotto z kilograma ryżu i wymieszaliśmy z pieczoną dynią. Pyszna kolacja na jutro gotowa :)
Wszystko wygląda przepysznie, ale ja to chyba najbardziej lubię dynię w puchatych plackach :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie robiliśmy placków dyniowych. Brzmi smakowicie!Zaraz lecę na Twojego bloga szukać przepisu bo dyni jeszcze mamy zapas :)
UsuńWszystko wygląda przepysznie, ale ja to chyba najbardziej lubię dynię w puchatych plackach :)
OdpowiedzUsuń