15.04.2015

Cukinia z marchewką i groszkiem

Jemy ostatnio sporo cukinii, a to za sprawą tego, iż jest ona tu we Francji dostępna w wersji mrożonej po bardzo przestępnej cenie (jak na tę porę roku). Kupiliśmy niedawno opakowanie 2 kilowe za 1,60 Euro. Więc, jako cukiniowi miłośnicy zajadamy ją ze smakiem (a trzeba przyznać, iż mrożona wersja nie odbiega smakiem od świeżej). Proponujemy dziś zatem cukinie z dodatkiem marchewki oraz zielonego groszku.


Składniki (4 porcje):
  • 1 kilogram młodej cukinii pokrojonej w plasterki (u nas mrożonka);
  • okolo 300 g zielonego groszku konserwowego;
  • 2-3 marchewki;
  • 2 cebule;
  • sol, pieprz, mielona  papryka ostra i słodka;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 4-5 łyżek śmietanki sojowej;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cukinię odmrażamy (jeśli używacie świeżej to kroimy w plastry). Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, a po chwili dodajemy drobno posiekany czosnek. Wrzucamy cukinię oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Przyprawiamy i smażymy około 20 minut. Następnie dodajemy śmietankę sojową oraz groszek. Wszystko dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i gotowe. Zjedliśmy potrawę z dodatkiem ryżu ugotowanego razem z soczewicą, ale równie dobrze pasowałby makaron lub kuskus.


Przy okazji wrzucamy jeszcze fotki innych posiłków z ostatnich dni.

Wyżej opisywana cukinia na drugi dzień także z ryżem soczewicowym :)

Poranna porcja energii.

Pasztet soczewicowo- jaglany + roszponka z pomidorami + pesto z liści pietruszki.

I znowu roszponka z pomidorami + pasta "bezrybna" z wędzonego tofu i wodorostów.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie warzywne mieszanki z patelni, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również i ostatnio jemy tak prawie codziennie :)

      Usuń
  2. Mieszanki warzyw z patelni uwielbiam i jem jak tylko mam ku temu okazję :) Ale wszystkie dania wyglądają przepysznie (idealnie jak dla mnie :P))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne macie przepisy, właściwie wszystkie godne ugotowania, takie warzywa też często przygotowuję, ale jeśli już muszą być mrożone, to nie odmrażam ich wcześniej, tylko od razu smażę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa :) Tez czasem nie odmrażamy, ale zdarza się, że puszczą nam za dużo wody.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...