Składniki (4 porcje):
- 1 kg kalafiora (my użyliśmy mrożonego);
- 4-5 kostek mrożonego szpinaku;
- 2 cebule;
- puszka kukurydzy;
- 3-4 ząbki czosnku;
- około 3 cm korzenia imbiru;
- 1 mały jogurt roślinny;
- 2-3 łyżeczki garam masala i kurkumy;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- pieprz, sol, ostra papryka (wg uznania);
- oliwa do smażenia;
Kilka godzin wcześniej rozmrażamy kalafiora (lub używamy świeżego, ugotowanego). Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy starty na tarce imbir oraz czosnek. Wrzucamy różyczki kalafiora, szpinak oraz kukurydzę. Przyprawiamy i smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy jogurt, mieszamy i po kilku minutach potrawa gotowa. Szybko, prosto, tanio i pysznie :)
świetny pomysł na kalafiora!
OdpowiedzUsuń"Młodzi emeryci" - lubię to ;)
OdpowiedzUsuńOsobiście kalafiora wielbię i... tylko wyczekuję, aż będą dostępne świeże w normalnych cenach ;__;
Uwielbiam kalafiora (inne warzywa z przepisu zresztą też :P), ale w takim zestawieniu nigdy go nie jadłam, a bardzo mi się podoba ta kompozycja - zarówno smakowo jak i wizualnie ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafior, podoba mi się ten przepis, taka odmiana w jego podaniu.
OdpowiedzUsuń