14.06.2015

Placuszki porowe z pietruszkowym pesto

Przedwczoraj zajadaliśmy takie oto placuszki porowe...

Składniki (na około 15 sztuk):
  • 3 pory (tylko biała część);
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • pol łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego+3 łyżki cieplej wody;
  • 1 szklanka mleka sojowego;
  • 1 łyżka octu;
  • 1,5 szklanki mąki ciecierzycowej;
  • pol łyżeczki proszku do pieczenia;
  • sol, pieprz, ostra mielona papryka;
  • oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
Pory kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przyprawy, cukier i dusimy około 10-15 minut. W międzyczasie zalewamy siemię ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy mleko, ocet, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy podsmażone pory i dokładnie mieszamy. Wykładamy po łyżce ciasta na patelnię i smażymy placki przez 3-4 minuty z każdej strony.

Placuszki zjedliśmy z pietruszkowym pesto (podobny przepis tutaj) dodaliśmy jeszcze garść orzechów nerkowca.

5 komentarzy:

  1. Placków z pora jeszcze nie jadłam, ale brzmią i wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) Tylko zamiast mąki pszennej użyliśmy ciecierzycowej. Jadłonomia rządzi :)

      Usuń
  3. właśnie usmażyłam, bardzo smaczne;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...