Składniki (na około 15 sztuk):
- 3 pory (tylko biała część);
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- pol łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego+3 łyżki cieplej wody;
- 1 szklanka mleka sojowego;
- 1 łyżka octu;
- 1,5 szklanki mąki ciecierzycowej;
- pol łyżeczki proszku do pieczenia;
- sol, pieprz, ostra mielona papryka;
- oliwa do smażenia.
Pory kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przyprawy, cukier i dusimy około 10-15 minut. W międzyczasie zalewamy siemię ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy mleko, ocet, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy podsmażone pory i dokładnie mieszamy. Wykładamy po łyżce ciasta na patelnię i smażymy placki przez 3-4 minuty z każdej strony.
Placuszki zjedliśmy z pietruszkowym pesto (podobny przepis tutaj) dodaliśmy jeszcze garść orzechów nerkowca.
Placków z pora jeszcze nie jadłam, ale brzmią i wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńz Jadłonomii przepis
OdpowiedzUsuńZgadza się :) Tylko zamiast mąki pszennej użyliśmy ciecierzycowej. Jadłonomia rządzi :)
Usuńwłaśnie usmażyłam, bardzo smaczne;)
OdpowiedzUsuń