Składniki:
- 2 bakłażany;
- 3 cukinie;
- kilka sztuk pieczarek;
- 3-4 pomidory;
- oliwa z oliwek extra vergine;
- sol, pieprz, suszony rozmaryn, ostra mielona papryka.
Sposób przygotowania:
Bakłażany, cukinie, pieczarki oraz
pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki-pomidory oczywiście) kroimy w dużą
kostkę. Wrzucamy wszystkie warzywa do naczynia żaroodpornego,
polewamy oliwą z oliwek oraz przyprawiamy. Dokładnie wszystko
mieszamy, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na około
200st.C. Zapiekamy 30-40 minut. Prawda, że proste? :)
Zawsze staramy się wykorzystać wolne
miejsce w piekarniku jak coś się piecze, więc tym razem
dorzuciliśmy jeszcze niezastąpione ziemniaki :)
Do takiego dania zachciało nam się
jeszcze czegoś czosnkowego, a że w lodówce leżał ogórek i
jogurt sojowy od razu naszła nas myśl, że fajnie byłoby zrobić
tzatziki.
Składniki:
- 1 ogórek szklarniowy (choć już niedługo lepiej użyć gruntowych);
- około 250ml jogurtu sojowego;
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine;
- 4-5 ząbków czosnku (my lubimy jak jest dużo czosnku, ale można dodać mniej);
- sól, pieprz do smaku, ewentualnie świeży koperek.
Sposób przygotowania:
Ogórka obieramy, trzemy na tarce na
średniej wielkość oczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby
puścił wodę. Odcedzamy jeszcze dokładnie i wyciskamy startego
ogórka (nie chcemy aby nasze tzatziki były wodniste). Mieszamy z
jogurtem, oliwą, startym czosnkiem oraz przyprawami. Można dodać
jeszcze trochę koperku. Wstawiamy tzatziki na około godzinę do
lodówki i po tym czasie można już zajadać. Lubimy je dodawać do
pieczonych warzyw, kotletów lub potraw z grilla.
______________
W czwartek nasz pracodawca postanowił zorganizować dla nas pożegnalnego grilla, więc czeka nas jeszcze trochę gotowania. Miłe jest to, że niektóre osoby rozkminiają co tu dla tych polskich wegan przygotować i przeszukają receptury w necie :)
My postanowiliśmy zrobić:
- szaszłyki z tofu, cukinii, cebuli, pieczarek i papryki;
- mini kanapki z razowego, żytniego chleba (który jest tu nie do kupienia, ale na szczęście mamy zapas z Niemiec) z pastą słonecznikową;
- pieczone ziemniaki Hasselback;
- tzatziki;
- jaglano-kokosowy sernik;
- sałatkę z fasoli, kukurydzy, zielonego groszku, ogórków konserwowych z majonezem.
ostatnio co chwilę warzywa do piekarnika wsadzam, a potem już tylko można cieszyć się smacznym i zdrowym obiadem :)
OdpowiedzUsuńz takim zestawem pyszności chętnie poszłabym z Wami na grilla :D
Zapiekane warzywa są super! Łatwe w przyrządzaniu, nie trzeba stać nad garnkiem i mieszać no i oczywiście pyszne. Mamy nadzieje, ze zaplanowane potrawy na grilla nam się udadzą :)
UsuńWszystko wygląda przepysznie, a dania na grilla brzmią cudownie :) A najpyszniej brzmi sernik kokosowo jaglany :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że Francuzom przypadną do gustu :) Zdamy relację jak było.
UsuńWszystko wygląda przepysznie, a dania na grilla brzmią cudownie :) A najpyszniej brzmi sernik kokosowo jaglany :)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda przepysznie, a dania na grilla brzmią cudownie :) A najpyszniej brzmi sernik kokosowo jaglany :)
OdpowiedzUsuń