Składniki:
- 1 średnia cukinia;
- 6-7 sztuk ziemniaków;
- 1 cebula;
- śmietanka sojowa (we Francji kupiliśmy taką specjalną do zapiekanek);
- pieprz, sól, słodka mielona papryka;
- oliwa z oliwek.
Ziemniaki (nie obrane) cebulę oraz cukinię kroimy w cienkie plasterki. Układamy w wysmarowanej oliwą foremce na przemian (plasterek ziemniaka, plasterek cukinii, plasterek cebuli itd.). Posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Polewamy śmietanką sojową i wrzucamy do piekarnika nagrzanego na około 200st. C. Pieczemy 25- 30 minut.
Pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a ta śmietanka do zapiekanek brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńTeraz musicie nadrobić truskawkowe zaległości :P
Faktycznie śmietanka jest super.Trochę taki beszamel.Teraz jesteśmy w Niemczech i jeszcze nie wiemy jak tu wygląda sezon truskawkowy,ale jutro na zakupach się okaże :) Wizyta w Polsce dopiero za miesiąc.
Usuńfajna prosta tarta, aż od razu mam ochotę ją upiec :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste i smaczne dania :-)
OdpowiedzUsuńmyślę, że do śmietanki można by dać troszkę kala namak
OdpowiedzUsuń