- 600 ml passaty pomidorowej,
- 400g ciecierzycy (u nas ze słoika);
- 3 małe cukinie;
- 2 cebule;
- 3-4 ząbki czosnku;
- sol, pieprz;
- łyżka przyprawy typu curry (my mieliśmy marokańska mieszankę z kurkuma, imbirem, kuminem);
- olej słonecznikowy do smażenia;
- 250 g makaronu soba.
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę. Dosypujemy przyprawę curry, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną cukinię. Dusimy około 10 minut, a następnie dolewamy passatę pomidorową oraz ciecierzycę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy kolejne kilka minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty, odcedzamy i polewamy sosem.
Na kolację bagietka z sałatą. Mapa jako obrus :)
A oto piękne Troyes. Warto odwiedzić tą historyczną stolicę Szampanii.
Szampany może Francuzi robią dobre, ale piwa paskudne. Jak tylko wypatrzymy w sklepie jakieś niemieckie to od razu kupujemy.
Uwielbiam ciecierzycę w pomidorach :) Stanowi świetną bazę do makaronów i kasz, a przy okazji już sama jest niezwykle pożywna.
OdpowiedzUsuńCudne ;) Uwielbiam takie ciecierzycowo warzywne mikstury ;)
OdpowiedzUsuńCudne ;) Uwielbiam takie ciecierzycowo warzywne mikstury ;)
OdpowiedzUsuń