9.06.2015

Bezglutenowe naleśniki ciecierzycowe z kaszą gryczaną i pieczarkami

Wczoraj były naleśniki na słodko, a dziś wersja na ostro.

Składniki (około 10 naleśników):

  • 2 szklanki mąki ciecierzycowej;
  • 2-2,5 szklanki mleka sojowego (niesłodzonego);
  • pol łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli, kurkumy oraz pieprzu;
  • łyżka oliwy z oliwek + trochę do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy (miksujemy) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz łyżką oliwy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.


Farsz:

Składniki:
  • około 300g ugotowanej kaszy gryczanej;
  • 500g pieczarek;
  • cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy;
  • sol, pieprz, ostra papryka i co kto lubi do smaku;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przyprawy, a po chwili zmiażdżony czosnek.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy wszystko około 10-15 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę oraz kaszę gryczaną. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie faszerujemy naleśniki. PYCHOTA!

3 komentarze:

  1. świetne zarówno same naleśniki, jak i ich wypełnienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Syty i idealny na sobotni obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...