Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty;
- 2 cebule;
- 2 jabłka (najlepiej jakieś kwaskowate);
- 2 liście laurowe;
- 3-4 łyżki oleju (my użyliśmy rzepakowego);
- 3-4 łyżki czerwonego octu winnego;
- 2 łyżki cukru trzcinowego;
- około 500ml wody;
- sól, pieprz do smaku.
- można dodać również trochę czerwonego wina, musu jabłkowego lub żurawiny.
Sposób przygotowania:
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę wraz z liściem laurowym. Po chwili wrzucamy pokrojone w małą kostkę (lub starte na tarce) jabłka. Solimy, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem kilka minut. Kapustę kroimy drobno lub szatkujemy. Wrzucamy do garnka i od razu dolewamy ocet (dla zachowania ładnego koloru). Dodajemy cukier, pieprz, mieszamy i przykrywamy. Dusimy około 30-40 minut. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku. Można również zabielić troch mąką.
Przypomnieliście mi o czerwonej kapuście, muszę kupić w najbliższy weekend ;) Całość wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńKapuściany sezon czas zacząć ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCałe wieki nie jadłam czerwonej kapusty. :)
OdpowiedzUsuńoj lubię! gdyby tak ktoś mi zrobił, bo cholerka nie chce mi się tej kapusty szatkować :D
OdpowiedzUsuńJa ten problem mam z głowy, bo zawsze mąż szatkuje :)
Usuń