Składniki:
- około 300g dyni Hokkaido;
- 2 marchewki (nie za duże);
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- oliwa z oliwek;
- około 300ml passaty pomidorowej;
- sol, pieprz,ostra i słodka mielona papryka;
- garść świeżej bazylii;
- płatki drożdżowe do posypania.
- makaron (kształt wg. upodobań).
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, startą na tarce dynię oraz marchewkę. Dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy kilka minut. Przyprawiamy, dodajemy passatę pomidorową i dusimy mniej więcej 15-20 minut (w międzyczasie gotujemy makaron). Odcedzamy makaron, wrzucamy go do sosu, dodajemy posiekana bazylię i delikatnie mieszamy. Gotowe :) Smacznego!
uwielbiam makaron z dynią, pycha!
OdpowiedzUsuńU mnie też dynia wchodzi w skład wielu różnych dań ;)
OdpowiedzUsuńA Wasz sosik wygląda pierwszorzędnie - do makaronu idealny dodatek ;)
proste i jakie smaczne! sos zdecydowanie do zrobienia :) ostatnio mam ochotę na właśnie takie smaki, hmmm... ja zawsze mam ochotę na to by zjeść coś pysznego jak to danie :D
OdpowiedzUsuńNo i jak tu nie skusić się na takie pyszności?
OdpowiedzUsuńTrzeba ulec pokusie i upichcić jak najszybciej 😉
UsuńZrobiłam dzisiaj, ale ze świeżą natką pietruszki. Nie przypuszczałam, że to takie dobre i szybkie w przygotowaniu. Dzięki za inspirację ;)
OdpowiedzUsuń