12.10.2015

Makaron z sosem dyniowo-marchewkowym

Dynia w dalszym ciągu dominuje na stoiskach warzywnych, więc trzeba korzystać z tego faktu ile wlezie :) Tym razem proponujemy sosik dyniowo-marchewkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu.



Składniki:
  • około 300g dyni Hokkaido;
  • 2 marchewki (nie za duże);
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • około 300ml passaty pomidorowej;
  • sol, pieprz,ostra i słodka mielona papryka;
  • garść świeżej bazylii;
  • płatki drożdżowe do posypania.
  • makaron (kształt wg. upodobań). 
Sposób przygotowania: 
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, startą na tarce dynię oraz marchewkę. Dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy kilka minut. Przyprawiamy, dodajemy passatę pomidorową i dusimy mniej więcej 15-20 minut (w międzyczasie gotujemy makaron). Odcedzamy makaron, wrzucamy go do sosu, dodajemy posiekana bazylię i delikatnie mieszamy. Gotowe :) Smacznego!


6 komentarzy:

  1. uwielbiam makaron z dynią, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dynia wchodzi w skład wielu różnych dań ;)
    A Wasz sosik wygląda pierwszorzędnie - do makaronu idealny dodatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste i jakie smaczne! sos zdecydowanie do zrobienia :) ostatnio mam ochotę na właśnie takie smaki, hmmm... ja zawsze mam ochotę na to by zjeść coś pysznego jak to danie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No i jak tu nie skusić się na takie pyszności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba ulec pokusie i upichcić jak najszybciej 😉

      Usuń
  5. Zrobiłam dzisiaj, ale ze świeżą natką pietruszki. Nie przypuszczałam, że to takie dobre i szybkie w przygotowaniu. Dzięki za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...