Składniki (ok.15 kotletów):
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej;
- 2 szklanki wody do ugotowania kaszy;
- 450g ugotowanej ciecierzycy (można także użyć z puszki);
- 5 łyżek tahini;
- 3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki;
- 2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki;
- 3 łyżki suszonej natki pietruszki;
- 3 łyżki ziaren sezamu;
- 3 łyżki mąki ciecierzycowej;
- 3-4 ząbki czosnku;
- sol, pieprz do smaku;
- olej do smażenia kotletów (można je także upiec w piekarniku).
- Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie, a następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy ciecierzycę, tahini, czosnek, sezam, mąkę oraz przyprawy.
- Miksujemy wszystko na w miarę gładką masę i lepimy kotlety (warto mieć zwilżone dłonie).
- Obtaczamy kotlety w dowolnej mące (my użyliśmy ciecierzycowej), a następnie smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony.
Smacznego!
Uwielbiam ciecierzycę w każdej postaci. Polecam takie kotlety zrobić z grilla, smakują wspaniale :)
OdpowiedzUsuńGrillowane na pewno smakowałyby świetnie :)
UsuńNiestety na razie musi wystarczyć patelnia grillowa, gdyż pogoda za oknem nie zachęca do grillowania na powietrzu :(
Super przepis i bardzo fajny pomysł na obiadek :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie pomysłowe dania… hummusowe? hmmm, już je kocham! :)
OdpowiedzUsuńMm coś dla mnie, bo hummus kocham ;) Przepis zapisany!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam hummus i kaszę jaglaną, więc to coś dla mnie :) Do tego surówka i ziemniaczki i mamy obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńBardzo kreatywne :-)
OdpowiedzUsuńCzasem coś tam wpadnie do głowy ;)
Usuń