Składniki (na 2 duże porcje, ledwo daliśmy radę je zjeść, więc na 3 osoby też starczy):
- szklanka ryżu do risotto;
- 1 cebula;
- 3 średnie cukinie;
- 1 brokuł (ok. 400g);
- 2-3 ząbki czosnku;
- ok. 1 litr bulionu warzywnego;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych (+ trochę do posypania po wierzchu);
- 2-3 łyżki mielonych migdałów;
- spora łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego (można pominąć lub dać inne zielone pesto);
- sol, pieprz, chili (ilości wedle upodobań);
- trochę oliwy do podsmażenia cukinii na patelni grillowej.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Po 2-3 minutach wsypujemy ryż i chwilę go podsmażamy (uważając aby się nie przypalił).
- Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę chili, mieszamy dokładnie i wlewamy chochlę bulionu. Mieszamy, a gdy bulion prawie odparuje dolewamy kolejną chochlę.
- W blenderze siekamy drobno brokuła i 2 cukinie (lub bardzo drobno siekamy nożem). Dorzucamy warzywa do ryżu i wlewamy kolejną porcję bulionu. Mieszamy, a po kilku minutach znowu wlewamy bulion ( i tak do momentu, aż zużyjemy cały bulion, a ryż zacznie mięknąć).
- Gdy ryż jest już miękki, a bulion odparował, wsypujemy płatki drożdżowe, migdały oraz łyżkę pesto. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku.
- Na patelni grillowej podsmażamy trzecią cukinię pokrojoną w plastry. Risotto przekładamy na talerze, na wierzchu układamy grillowaną cukinię i posypujemy lekko płatkami drożdżowymi.
Życzymy Wam smacznego, a my tymczasem czmychamy na jakiś czas zapoznawać się z kuchnia katalońską :) W miarę dostępności sieci będziemy starać się wrzucać jakieś wpisy z hiszpańskiej ziemi.
Adiós!
O mniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńTeż tak mam - w ferworze gotowania zapominam zapisywać, co i jak, a potem nie sposób odtworzyć całego procesu...
No właśnie często tak mamy, że podczas pichcenia nie notujemy ile czego i potem trudno identyczną potrawę zrobić :)
Usuńrisotto dawno nie jadłam, a te cukinie kuszą mnie jeszcze bardziej! przypominają mi pieczone warzywa z Turcji, zawsze tak podawano - kochaaam! :)
OdpowiedzUsuńGrillowane warzywa są SUPER :)
UsuńWygląda genialnie i na pewno tak smakuje, ryż z warzywami jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Ryż i warzywa to duet idealny!
UsuńWygląda świetnie i pewnie tak smakuje! Żeby tylko we wszystkich lokalach wege tak gotowano. A tutaj? Zjadam wszystko wzrokiem:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńMoze kiedyś otworzymy jakiś lokal ;)
Risotto jako danie kuchni włoskiej automatycznie zyskuję u mnie aprobatę, a w Twojej wersji na pewno będzie mi smakować!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam :)
Usuń