7.04.2016

Risotto z brokułem oraz cukinią

Stwierdziliśmy, że zdecydowanie za mało dajemy ostatnio przepisów :( Wrzucamy te nasze fotomiksy i na tym się kończy. Czasem jednak przygotowując posiłek nie zapisujemy dokładnie ile czego zużywamy i potem ciężko jest odtworzyć cały przebieg naszego gotowania :( Staramy się mimo wszystko nadrobić zaległości, wiec tym razem proponujemy Wam przepis na pyszne, zielone risotto, które idealnie pasuje do panującej właśnie wiosennej aury :)

Składniki (na 2 duże porcje, ledwo daliśmy radę je zjeść, więc na 3 osoby też starczy):
  • szklanka ryżu do risotto;
  • 1 cebula;
  • 3 średnie cukinie;
  • 1 brokuł (ok. 400g);
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego;
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych (+ trochę do posypania po wierzchu); 
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów;
  • spora łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego (można pominąć lub dać inne zielone pesto);
  • sol, pieprz, chili (ilości wedle upodobań);
  • trochę oliwy do podsmażenia cukinii na patelni grillowej.

Sposób przygotowania:
  • W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Po 2-3 minutach wsypujemy ryż i chwilę go podsmażamy (uważając aby się nie przypalił). 
  • Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę chili, mieszamy dokładnie i wlewamy chochlę bulionu. Mieszamy, a gdy bulion prawie odparuje dolewamy kolejną chochlę. 
  • W blenderze siekamy drobno brokuła i 2 cukinie (lub bardzo drobno siekamy nożem). Dorzucamy warzywa do ryżu i wlewamy kolejną porcję bulionu. Mieszamy, a po kilku minutach znowu wlewamy bulion ( i tak do momentu, aż zużyjemy cały bulion, a ryż zacznie mięknąć). 
  • Gdy ryż jest już miękki, a bulion odparował, wsypujemy płatki drożdżowe, migdały oraz łyżkę pesto. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku.
  • Na patelni grillowej podsmażamy trzecią cukinię pokrojoną w plastry. Risotto przekładamy na talerze, na wierzchu układamy grillowaną cukinię i posypujemy lekko płatkami drożdżowymi.
Jeżeli lubicie risotto i różne jego wersje to proponujmy Wam również te z udziałem cukinii oraz szpinaku :) klik!

Życzymy Wam smacznego, a my tymczasem czmychamy na jakiś czas zapoznawać się z kuchnia katalońską :) W miarę dostępności sieci będziemy starać się wrzucać jakieś wpisy z hiszpańskiej ziemi.
 Adiós!

10 komentarzy:

  1. O mniam, wygląda znakomicie :)
    Też tak mam - w ferworze gotowania zapominam zapisywać, co i jak, a potem nie sposób odtworzyć całego procesu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie często tak mamy, że podczas pichcenia nie notujemy ile czego i potem trudno identyczną potrawę zrobić :)

      Usuń
  2. risotto dawno nie jadłam, a te cukinie kuszą mnie jeszcze bardziej! przypominają mi pieczone warzywa z Turcji, zawsze tak podawano - kochaaam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie i na pewno tak smakuje, ryż z warzywami jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje! Żeby tylko we wszystkich lokalach wege tak gotowano. A tutaj? Zjadam wszystko wzrokiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :)
      Moze kiedyś otworzymy jakiś lokal ;)

      Usuń
  5. Risotto jako danie kuchni włoskiej automatycznie zyskuję u mnie aprobatę, a w Twojej wersji na pewno będzie mi smakować!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...