Składniki:
- 3 czerwone papryki (ok. 500g);
- 2 cebule;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 1 liść laurowy;
- 200ml bulionu warzywnego;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka wędzonej, mielonej papryki (słodkiej lub ostrej, zależy od upodobań);
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich;
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
- pieprz i sól do smaku.
- W garnku rozgrzewamy oliwę.
- Cebule oraz papryki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, mieszamy i przysmażamy kilka minut.
- Dodajemy zmiażdżony czosnek, wędzoną paprykę, cukier, liść laurowy, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
- Następnie wlewamy bulion oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy kolejne 10-15 minut do momentu, aż papryka będzie miękka.
- Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
* Można go także zagęścić mąką jeśli preferujecie gęściejsze sosy.
Sos w wersji zmiksowanej :) Idealnie pasowałby też do makaronu.
Nasz zestaw idealny: kluski śląskie + kotlety "hummusowe" + sos paprykowy (była jeszcze surówka z buraczków, ale nie zmieściła się na talerzu).
Smacznego!
Fajny sosik, doskonale wygląda z tymi kluseczkami :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sos, jednak ja wolałabym przyrządzić go na ostro i zrezygnować z cukru
OdpowiedzUsuńDaliśmy łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, więc sos nie był bardzo łagodny. Niestety jedno z nas nie może jeść bardzo ostrych potraw, choć takie oboje lubimy :( Dobrze jednak doprawić zawsze pod własne kubki smakowe, więc jeśli lubisz pikantniej nie żałuj ostrej papryki :)Cukier nie jest tu konieczny, ale istotna jest wędzona papryka. pozdrawiamy
UsuńŚwietny przepis i w sezonie na paprykę na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, idealny do spaghetti, koniecznie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń