28.04.2016

Prosty sos paprykowy

Zauważyliśmy, że mało u nas na blogu przepisów na sosy, które w końcu jemy bardzo często. Szybko musimy nadrobić te zaległości! Gdy robimy puree ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, gnocchi itp. koniecznie musimy mieć do nich jakiś gęsty, aromatyczny sosik :) Bardzo często jest to po prostu sos pieczarkowy lub pomidorowy, jednak ostatnio polubiliśmy bardzo paprykowy, który ma piękny kolor, zapach no i oczywiście smak. Nie ma co tu się za wiele na ten temat rozpisywać, ale namawiamy Was gorąco do wypróbowania przepisu :)

Składniki:
  • 3 czerwone papryki (ok. 500g);
  • 2 cebule;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1 liść laurowy;
  • 200ml bulionu warzywnego;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka wędzonej, mielonej papryki (słodkiej lub ostrej, zależy od upodobań);
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich;
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
  • pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
  • W garnku rozgrzewamy oliwę. 
  • Cebule oraz papryki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, mieszamy i przysmażamy kilka minut.
  • Dodajemy zmiażdżony czosnek, wędzoną paprykę, cukier, liść laurowy, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. 
  • Następnie wlewamy bulion oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy kolejne 10-15 minut do momentu, aż papryka będzie miękka. 
  • Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
* Sos można również zmiksować (wtedy jest jeszcze bardziej aromatyczny).
* Można go także zagęścić mąką jeśli preferujecie gęściejsze sosy.

 Sos w wersji zmiksowanej :) Idealnie pasowałby też do makaronu.


Nasz zestaw idealny: kluski śląskie + kotlety "hummusowe" + sos paprykowy (była jeszcze surówka z buraczków, ale nie zmieściła się na talerzu).

 Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Fajny sosik, doskonale wygląda z tymi kluseczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy sos, jednak ja wolałabym przyrządzić go na ostro i zrezygnować z cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daliśmy łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, więc sos nie był bardzo łagodny. Niestety jedno z nas nie może jeść bardzo ostrych potraw, choć takie oboje lubimy :( Dobrze jednak doprawić zawsze pod własne kubki smakowe, więc jeśli lubisz pikantniej nie żałuj ostrej papryki :)Cukier nie jest tu konieczny, ale istotna jest wędzona papryka. pozdrawiamy

      Usuń
  3. Świetny przepis i w sezonie na paprykę na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, idealny do spaghetti, koniecznie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...