4.07.2016

Pasta z białej fasoli i pieczonego czosnku

Dawno nie było na blogu przepisu na smarowidło do chleba, więc szybko nadrabiamy zaległości. Proponujemy Wam dziś pyszną pastę z niezawodnej białej fasoli i boskiego w smaku pieczonego czosnku. Jest to dla nas duet idealny :)


Składniki:
  • 400g ugotowanej białej fasoli (lub fasoli z puszki);
  • średniej wielkość główka upieczonego czosnku (oczywiście upieczcie go przy okazji innego wypieku, piec jedna główkę byłoby szaleństwem);
  • łyżeczka ostrego ajwaru;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • sol, pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania: 
  • Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (czosnek obieramy z łupinek) i miksujemy na gładka pastę.
  • Posypujemy po wierzchu mieloną papryką oraz natką pietruszki.
Poniżej inne wersje fasolowych smarowideł:
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i z pewnością pasuje nie tylko do chleba, ale i do wafli ryżowych :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i z pewnością pasuje nie tylko do chleba, ale i do wafli ryżowych :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do wypróbowania, bo ma w sobie wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamiast piec w piekarniku można też podprażyć w łupinkach na patelni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. To coś dla mnie, uwielbiam takie smaki:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...