Składniki:
- 400g ugotowanej białej fasoli (lub fasoli z puszki);
- średniej wielkość główka upieczonego czosnku (oczywiście upieczcie go przy okazji innego wypieku, piec jedna główkę byłoby szaleństwem);
- łyżeczka ostrego ajwaru;
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
- sol, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (czosnek obieramy z łupinek) i miksujemy na gładka pastę.
- Posypujemy po wierzchu mieloną papryką oraz natką pietruszki.
Poniżej inne wersje fasolowych smarowideł:
Smacznego!
Wygląda pysznie i z pewnością pasuje nie tylko do chleba, ale i do wafli ryżowych :):)
OdpowiedzUsuńPasuje do wszystkiego ;)
UsuńWygląda pysznie i z pewnością pasuje nie tylko do chleba, ale i do wafli ryżowych :):)
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania, bo ma w sobie wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje :)
UsuńZamiast piec w piekarniku można też podprażyć w łupinkach na patelni.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
UsuńNastępnym razem wypróbuje :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, uwielbiam takie smaki:-)
OdpowiedzUsuń