Składniki:
- 1 mała cukinia;
- 1 żółta papryka;
- 1 czerwona papryka;
- 4-5 pieczarek;
- 2 cebule;
- 3 dojrzałe pomidory (obrane ze skórki);
- puszka czerwonej fasoli;
- ok. 200g świeżego szpinaku;
- 2-3 ząbki czosnku;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz, ostra mielona papryka;
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa (oprócz szpinaku) kroimy w dowolny kształt i wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
- Podsmażamy kilka minut, przyprawiamy, a następnie przykrywamy i dusimy około 20-30 minut.
- Pod koniec duszenia wrzucamy szpinak i fasolę. Mieszamy, wsypujemy płatki drożdżowe i dusimy kilka minut.
Warzywa zjedliśmy z gotowanym amarantusem, ale idealnie pasowałby również ryż, makaron, kasza jaglana lub młode ziemniaczki.
---------------------------------------------------------------------
Przejdźmy teraz do przepisu na sos koperkowy.
Składniki:
- 50g namoczonych w gorącej wodzie nerkowców;
- spora garść świeżego koperku;
- 100ml śmietanki roślinnej;
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
- 2-3 ząbki czosnku;
- sol, pieprz do smaku.
- Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy kilka minut.
- Przelewamy do słoiczka, pojemnika (w naszym przypadku była to butelka po keczupie) i przechowujemy do kilku dni w lodowce.
- Sos idealnie pasuje do salaty, ogórków oraz pomidorów.
Smacznego!
Dokładnie! Najlepsze obiady zawsze są z ''resztek'' w lodówce ;)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na sos - moja Mama, największa fanka koperku jaką znam, byłaby zachwycona :D kiedyś jej zrobię taki :P tymczasem sama się nim nacieszę, koperek rządzi! :D
OdpowiedzUsuń...a jako dziecko go nienawidziłam (ziemniaki posypane koperkiem to była dla mnie tragedia), oj dzieci nie wiedzą co dobre ;)
UsuńZgadzam się,że najlepsze dania powstają z resztek :) A Wasza mieszanka bardzo mi się podoba i z pewnością świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuń