11.08.2016

Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami oraz soczewicą

Lubicie gołąbki? My bardzo, ale z lenistwa nigdy ich jeszcze sami nie robiliśmy. Gotowanie kapusty, zawijanie liści, duszenie lub pieczenie...to stanowczo za dużo pracy jak dla nas :) Jednak ostatnio trafił się brzydki, deszczowy dzień, który nie zachęcał do wychodzenia z domu, wiec postanowiliśmy wykorzystać wolny czas na przygotowanie gołąbków właśnie. Najbardziej lubimy wersje z kaszą gryczaną (babcia Gienia robiła je najlepsze pod słońcem) i takie właśnie zrobiliśmy.


Składniki na farsz:
  • 500g kaszy gryczanej (my użyliśmy niepalonej); 
  • 250g zielonej soczewicy;
  • ok. 300g pieczarek;
  • 2 cebule;
  • garść suszonych podgrzybków lub borowików (ok. 20g);
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry;
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki;
  • sól, pieprz;
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania: 
  • Kaszę i soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (można ugotować je w jednym garnku).
  • Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, starte na tarce pieczarki oraz czosnek. Dodajemy pieprz, sól, kolendrę oraz paprykę. W młynku mielimy suszone grzyby i dodajemy do pieczarek. Smażymy wszystko około 15 minut, aż woda z pieczarek odparuje. 
  • Odcedzamy kaszę oraz soczewicę. Mieszamy razem z pieczarkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ostawiamy do ostygnięcia.

Zabieramy się teraz za kapustę. My wykorzystaliśmy zwykłą białą, ale chyba lepiej użyć kapusty włoskiej (jest trochę miększa).

Składniki: 
  • 1 główka białej kapusty lub kapusty włoskiej. 
  • puszka krojonych pomidorów.

Sposób przygotowania:
  • Kapustę obieramy z zewnętrznych liści (2-3 liście zostawiamy do przykrycia gołąbków w brytfance). Wycinamy ze środka głąb, a następnie zanurzamy kapustę we wrzątku i gotujemy przez około 10 minut. Następnie odrywamy po kolei miękkie liście (ewentualnie wycinając twardszy środek).
  • Można również najpierw oderwać liście, a następnie je ugotować.  
  • Zawijamy farsz w liście kapusty, układamy ciasno w brytfance, zalewamy pomidorami z puszki, na wierzch kładziemy całe liście kapusty). Przykrywamy, a następnie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40-50 minut.
  • Do gołąbków doskonale pasuje sos pomidorowy (my zmiksowaliśmy po prostu świeże malinówki), pieczarkowy lub pieczeniowy, ale bez sosu tez smakują super :)

 Farsz idealnie pasuje również do nadziania papryki lub dużych kapeluszy pieczarek (gdy znudzi się zawijanie liści kapusty) :)

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Apetyczne nadzienie - skład prezentuje się bardzo apetycznie, a gołąbki z dodatkami to musiało być coś wspaniałego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie byłam szczególną fanką gołąbków, ale w tej wersji z chęcią bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile gołąbków wyszlo z przepisu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło 10 sztuk, ale farszu spokojnie starczy na mniej więcej 15 gołębi, ale nam nie chciało się już zawijać i pozostałym farszem nadzialiśmy dwie papryki i dwie duże pieczarki :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Dziękuję :) A pamietasz może jakiej wielkosci była kapusta, ile ważyła? ;)

      Usuń
    4. Niestety dokładnie nie pamiętam (ok.2kg),ale całej nie zużyłam. Potrzeba mniej więcej 15 sporych liści ;)

      Usuń
  4. szkoda, że nie ma w przekroju. Ale patrząc na zdjęcia i tak juz zrobiłam się głodna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak szybko zjedliśmy, że zapomnieliśmy zrobić foto po przekrojeniu ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...