Składniki:
- szklanka puree ziemniaczanego;
- szklanka ugotowanego kalafiora;
- opakowanie ciasta francuskiego;
- 2 łyżki bułki tartej;
- 2 łyżki płatków drożdżowych;
- 1 duża cebula;
- 2 łyżki suszonego koperku;
- sól, pieprz, ostra mielona papryka, suszony rozmaryn;
- oliwa z oliwek.
- Puree ziemniaczane, kalafior, bułkę tartą, płatki drożdżowe oraz koperek mieszamy na w miarę gładką masę.
- Formę do tarty smarujemy oliwą, następnie rozkładamy na niej ciasto francuskie. Dodajemy na wierzch masę ziemniaczano-kalafiorową oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przyprawiamy po wierzchu papryką oraz rozmarynem. Polewamy oliwą z oliwek. Zawijamy brzegi ciasta.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut.
- Tartę można zjeść na ciepło jak i na zimno! Mniam...
Smacznego!
Świetnie wygląda i narobiliście mi ochoty na kalafiora :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i narobiliście mi ochoty na kalafiora :)
OdpowiedzUsuń