Składniki (garnek 5l):
- 1 cebula;
- 1 spory seler (ok. 500g);
- 4-5 marchewek (ok.300g);
- 5-6 ziemniaków (ok. 500g);
- spory kawałek pora;
- garść suszonych borowików (ok.10g);
- 150g kaszy jaglanej;
- 2,5 litra bulionu warzywnego;
- 4 łyżki sosu sojowego;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 4 ziela angielskie;
- 4 liście laurowe;
- pieprz i sól do smaku;
- natka świeżej pietruszki do posypania na koniec.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz pora. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
- Następnie kroimy seler na 4 części (nie zjedliśmy go z zupą tylko wykorzystaliśmy następnego dnia do zrobienie "seleryby" ), marchewkę i ziemniaki w kostkę lub plasterki i wrzucamy do garnka. Dokładnie mieszamy, dodajemy sos sojowy, a po kilku minutach zalewamy wszystko bulionem.
- Dodajemy suszone grzyby i gotujemy przez około 30 minut.
- Następnie wrzucamy kaszę jaglaną, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze mniej więcej 15-20 minut.
- Na koniec można wrzucić posiekaną natkę pietruszki lub posypać nią zupę na talerzu.
SMACZNEGO!
Nie ma to ja domowa zupa! ;)
OdpowiedzUsuńO tak, zwłaszcza o tej porze roku :)
UsuńWygląda super :) Dzisiaj na kolację jadłam zupę krem wymieszaną właśnie z kaszą jaglaną :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, chyba się zainspiruję i zrobię dziś podobną :) O tej porze zupy smakują mi najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTo fakt, latem praktycznie nie jemy zup, ale teraz, w okresie jesienno-zimowym mamy na nie ochotę cały czas :)
UsuńZrobiłam się głodna na jego widok ;)
OdpowiedzUsuń