Przepis na bułki:
Składniki:
- 500g mąki pszennej (w naszym przypadku bio za jedyne 70 centów :));
- ok. 200 ml ciepłej wody;
- opakowanie suchych drożdży;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól;
- szczypta kakao (dla nadania koloru);
- garść otrębów pszennych.
Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie wyrabiamy jeszcze raz ciasto dosypując trochę mąki, formujemy małe kulki, układamy na blaszce i odstawiamy ponownie na jakiś czas. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180st.C.
Przepis na kotlety:
Składniki:
- 300g suchej soczewicy (zielonej lub czerwonej);
- 3-4 marchewki;
- kilka łyżek sosu sojowego;
- sól, pieprz, pietruszka, papryka mielona (i co kto lubi do smaku);
- 3-4 łyżek mąki i bułki tartej do zagęszczenia konsystencji.
Gotujemy soczewicę razem z marchewką aż zmiękną. Następnie przyprawiamy i dolewamy sosu sojowego. Blenderujemy na gładką masę oraz dodajemy trochę mąki i bułki tartej. Jak masa odrobinę ostygnie formujemy kotlety i wykładamy na blaszce wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety powinny być dosyć płaskie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 200st.C i zapiekamy 20-30 minut. W międzyczasie można kotlety obrócić na drugą stronę, ale nam się nie chciało, więc zapiekaliśmy bez obracania.
Po upieczeniu zjedliśmy chrupiące kotleciki z pieczonymi (w tym samym czasie na niższym poziomie) ziemniakami w mundurkach oraz sałatą z sosem czosnkowym. Na drugi dzień z kotletów powstał pyszny hamburger idealny na lunch na polu :) A Francuzi stwierdzili, że wygląda jak mięso (chociaż to dla nas akurat żaden plus, hehe).
Zdjęcie robione o 5 rano w ciemnej kuchni z zaspanymi jeszcze oczami, więc jakość średnia, ale hamburgery były pyszne. Oprócz kotletów znalazło się tam jeszcze awokado, sałata, musztarda i ogórek konserwowy.
No i super. Niech Francuzom w pięty pójdzie:D
OdpowiedzUsuń