Składniki:
- 2 szklanki suchej białej fasoli ( np. Jaś);
- 1 średnia marchewka;
- sól, pieprz, oregano;
- trochę wody z gotowania fasoli;
Gotujemy wcześniej namoczoną fasolę razem z marchewką aż zmiękną. Odcedzamy (odlewając trochę wody), a następnie przelewamy zimną wodą, aby wystudzić fasolę i marchewkę. Wrzucamy do blendera, dodajemy przyprawy oraz dolewamy odrobinę wody (ilość zależy od tego jak gęstą chcemy otrzymać pastę). I gotowe!
A jak zostanie nam nadmiar fasoli to zjadamy ja po prostu jako przekąskę :-). Tu w wersji z własnoręcznie łuskanym bobem (nie sprzedają tu niestety bobu obranego w woreczkach, więc trzeba się trochę napracować). Łuskany bób sprzedawany w woreczkach to dobry powód by wrócić na trochę do Polski :)
to wracajcie jak najszybciej, bo teraz sezon w pełni- bób za 2,50 :o
OdpowiedzUsuńa to nie potrwa długo