8.06.2014

Tofucznica inaczej

Nasz ostatni pomysł na smarowidło do chleba to ulubiona tofucznica w wersji zmiksowanej :) Był to eksperyment, ale wyszło smakowicie.


Składniki:
  • 200g naturalnego tofu;
  • 5-6 szt. suszonych pomidorów (namoczonych kilka godzin wcześniej);
  • 1 cebula;
  • garstka szczypiorku;
  • sól, pieprz, kurkuma;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną cebulę oraz suszone pomidory. Po chwili dodajemy pokruszone tofu, szczypiorek i przyprawy. Smażymy kilka minut, a następnie blenderujemy na gładką masę. W trakcie miksowania można dodać trochę wody, w której namaczaliśmy pomidory. 



Pasta z tofucznicy, a obok guacamole. Śniadanie idealne :) Tylko nasz włoski współlokator się dziwi, że nie jadamy rano na słodko.

2 komentarze:

  1. zdecydowanie spróbuję - podoba mi się taka opcja, tym bardziej kiedy lubię wszelkie pasty z suszonymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone pomidory są świetne do rożnego rodzaju past :) A tą z tofu zdecydowanie polecam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...